De Flexmens

Sinds een aantal jaar doe ik regelmatig internationale projecten. Projecten waarbij er geen sprake is van fysiek contact.

Zo begon ik in 2002 samen met 2 geluidontwerpers, de Hongaar Andras Haasz en de Fransman Eric Corminier, die net als ikzelf, druk bezig waren met het programmeren van geluiden voor muziek-softwarepakket Reason, de website ReasonBanks. Eric besloot ik tijdens een vakantie in 2003 op te zoeken. Andras, waarmee ik eigenlijk de meeste zakelijke contacten onderhoud, heb ik pas vorig jaar ontmoet. En dit was nadat we gezamenlijk een groot project voor Reason hadden gedaan!

De makers van Reason, Propellerhead Software, zitten in Stockholm, Zweden. Naast het programmeren van geluiden en het opnemen en bewerken van samples en loops, ben ik ook VIP beta-tester voor al hun software. Dankzij UPS ontvang ik alle beta versies van de software netjes 1 dag nadat het ter post is aangeboden. Mijn maatje Eric, die in een klein stadje in de bergen van Allemont, Frankrijk woont, ontvangt het net zo snel.

Natuurlijk mis je het fysieke contact wel eens, met name als je echt iets te vieren hebt samen.

Soms zijn de tijdsverschillen grappig. En het levert soms tijdwinst op, bijvoorbeeld in samenwerking met Amerikanen ;)

Mijn partner in DiSfish, mijn online label voor muziek, Cezary Ostrowski heb ik online ontmoet. Via ccMixter was dat; een sample-site gestart door Creative Commons Amerika. Veel van onze plannen bespraken we per email, voordat ik vorig jaar een treinreisje naar Poznan, Polen boekte. Alle beslissingen die we nu nemen verlopen via email, sms of per telefoon.

Af en toe bel ik een advocaat in Amerika die gespecialiseerd is op het gebied van auteursrecht. Een van mijn nummers wordt, zonder dat ik hiervoor toestemming heb gegeven, verkocht via een paar MP3-sites. Mijn nummer staat overigens vlak naast die van die andere Marco; Borsato. Laatst stuurde zij mij een factuur via Paypal, ik ontving deze dus per email. Bellen doen we af en toe ook. Maar hiervoor gebruiken we Skype, want bellen naar Amerika is erg kostbaar.

En zo zijn er meer van die dingen, contacten en projecten die ik geheel online afhandel. En dat werkt uitstekend!

Sommige mensen vragen mij of er wel sprake is van vertrouwen, met name als het gaat om het maken van afspraken en de facturatie natuurlijk. Dit heeft nog nooit problemen opgeleverd. Ook het online verkopen van mijn geluidensets voor ReasonBanks loopt prima. Eigenlijk werkt het heel eenvoudig en soepel want de meeste van deze sets verkopen we als download. Dit betekent dus dat nadat een klant heeft betaald hij/zij de set direct kan downloaden. Van alle verkopen ontvang ik direct een email. En dit proces loopt dus door terwijl ik lig te slapen…

De Flexmens, een uitzending van VPRO’s Tegenlicht gaat hierover; de moderne mens die dankzij de globalisering in staat is om samen te werken met collega’s waar ook ter wereld. Deze uitzending is vanavond te zien om 22:20 uur op Net 3.

Ik zorg ervoor dat mijn mpeg2-encoder aangesloten is op mijn laptop, want een ‘echte’ televisie bezit ik niet meer…


Reacties

4 reacties op “De Flexmens”

  1. En dat, Marco, is nou een prachtig voorbeeld van hoe het inderdaad ook in het klein kan. Geweldig verhaal, dit!

  2. Dank je wel!

    Ik hoop het nog lang op deze manier te kunnen blijven doen. Het is niet altijd makkelijk, zekerheden zijn er niet, maar de vrijheid is geweldig!

  3. hoi, een vraagje zou je mij het nr of email adres van je advocaat kunnen geven?? de foto van mijn zoontje word namelijk gebruikt voor de verkoop van t-shirts aldaar en daar zijn we het niet mee eens. alvast bedankt. mijn email adres is xxx

  4. @wilson: ik stuur je een mailtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.