(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #197 – het theater van de geest

Van de week had ik het met Frederique de Jong van Follow The Money over hoe podcasting de fantasie aanspreekt. Dit in tegenstelling tot video dat geen ruimte biedt aan de fantasie omdat de beelden je worden voorgeschoteld. Podcasting is zodoende een meer persoonlijke aangelegenheid omdat het de persoonlijke fantasie van de luisteraar benut. En daarom ook staat podcasting naar mijn idee dichter bij de literatuur dan bij de cinematografie.

Frederique vertelde dat in de audioversie van het boek Brave New World daaraan gerefereerd wordt. In de introductie van Brave New World valt deze opvallende uitspraak:

quote door ondergetekende losgesneden uit Brave New World (1956) – Aldous Huxley as Narrator

CBS Radio Workshop was een experimentele bloemlezing bestemd voor radio die tussen 1956 en 1957 werd uitgezonden. En met name de ondertitel van het programma “Dedicated to man’s imagination, the theater of the mind” spreekt boekdelen.

Al Googlelend kwam ik erachter dat deze quote in een iets andere variant door Steve Allen ook werd toegepast:

Radio is the theater of the mind; television is the theater of the mindless.

Wikipedia

Of Allen de mosterd bij de CBS vandaan heeft gehaald of vice versa, ik kon dat zo gauw niet uitvogelen. Geeft ook niet, maar dat de beide quotes nog altijd actueel zijn moge duidelijk zijn.


Vriend van de Show nu ook in Vlaanderen

Van de week ontving ik een persbericht van Dag en Nacht Media. Vriend van de Show, het donatie- en interactieplatform voor podcasters is nu ook beschikbaar voor Vlaamse podcasts.

Vriend van de Show is vergelijkbaar met diensten zoals Petje.af en Patreon.

Nieuw rapport van Edison Research: Super Listeners 2020

Het rapport Super Listeners 2020 is gratis als PDF te downloaden. Mij zeggen de cijfers niet veel. Ik hecht vrij weinig waarde aan generalisaties aangezien het de schijn wekt dat menselijk gedrag te voorspellen valt. Zou dat het geval zijn dan zaten wij nu niet wereldwijd in een pandemie… Maar goeds, doe er je voordeel onder het genot van een paar korrels zout.

De herontdekking van Peter Siers, cabaretier in oorlogstijd

Collega Peter de Ruiter heeft een podcast gemaakt over het bijzondere verhaal van de vergeten Haagse artiest Peter Siers die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse bezetter middels zijn liedjes durfde te bespotten. Hij belandde hierdoor zes maanden in het Oranjehotel (de Scheveningse gevangenis tijdens de oorlogsjaren).

Ik citeer uit het persbericht:

Peter Siers (1910 – 2001) is niet opgenomen in de geschiedenisboekjes. De podcast en het ebook die vandaag over hem verschijnen, proberen dat recht te zetten. In beide komen zijn liedjes ruim aan bod, want Peter Siers heeft er na de oorlog acht opgenomen. Ze lagen stof te vergaren in het Haags Gemeentearchief, totdat een vroegere buurjongen ze daar aantrof en een beknopte biografie over de carrière van Peter Siers schreef.

Voor meer informatie, zie www.petersiers.nl

Caliphate is een fake news podcast

In Podpraat #187 meldde ik dat Abu Huzayfah is opgepakt omdat hij zijn verhaal over zijn verleden bij ISIS in de podcast Caliphate van The New York zou hebben verzonnen. New York Times startte een onderzoek. En inmiddels is daar een vervolg op gekomen: A Riveting ISIS Story, Told in a Times Podcast, Falls Apart.

Om kort te gaan Shehroze Chaudhry, zoals Abu Huzayfah in werkelijk heet, heeft zijn verklaringen in de podcast Caliphate volledig uit zijn duim gezogen. De man wilde gezien worden als een terrorist…. Alles voor de aandacht en die aandacht heeft ‘ie gekregen ook.

Spotify doet raar

In Podpraat #196 stipte ik al aan dat het mij opviel dat Spotify niet toestaat dat je sommige podcasts in de browser of via de webplayer beluistert. Je kunt deze alleen via Spotify als app/programma beluisteren. En nee, het gaat hierbij niet om exclusieve podcasts van Spotify, het gaat hier om podcasts die door derden gemaakt zijn. Is hier sprake van een speciale deal?

Van de week kwam ik erachter dat dit voor alle afleveringen van Love + Radio ook geldt. Klik je die via de browser aan zonder dat ze via Spotify afgespeeld worden dan zullen alle tracks geskipt worden.

Het begint mij danig te irriteren dat Spotify het open karakter van podcasting aan het slopen is.

Netflix krijgt een audio-only modus

Spotify heeft een paar maanden geleden Video Podcasts toegevoegd aan haar software, zie Podpraat #178. Dat heeft Netflix natuurlijk het idee gegeven om precies het omgekeerde te gaan doen. Zo is ze begonnen met het uitrollen van een audio-only-modus voor haar Android-app-gebruikers, zo valt te lezen op The Verge:

There is, of course, all the buzz around the podcasting industry and Spotify’s efforts to overtake it, but also Twitter launching audio tweets and apps like Clubhouse and TikTok focusing on audio as critical to their success. I wouldn’t have expected Netflix to include an audio-only mode, but if it wants people to spend more time on the app, that means supporting them in situations when they can’t fully give their attention to a screen.

Vul ‘m in: de podcast top 2020

Het Podcastnetwerk doet ook dit jaar weer een toplijst voor de favoriete podcasts van het jaar. Stemmen kan t/m 31 december, de uitslag volgt later in januari.

Bijzonder is dat de website ook toegankelijk is voor blinden en slechtzienden, het is toegankelijk voor screenreaders zowel op desktop en mobiel. 

Het proces is volledig democratisch: de stemmen worden niet gewogen en er komt geen jury aan te pas. Podcasts die hoog op de lijst eindigen winnen dan ook niets meer dan de eer. De resultaten zijn bedoeld om een overzicht te geven van wat er allemaal is verschenen in 2020. Op die manier kunnen podcastfans er ook meteen achterkomen wat ze het afgelopen jaar gemist hebben.

De Podcast Top 2020 is een initiatief van Stichting Podcastnetwerk, een organisatie die zich inzet om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen. Het grafisch ontwerp is van Dianne Rijnbende en de website is gebouwd door Hay Kranen

Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen hem gaan invullen: top.podcastnetwerk.nl

Gratis podcasthost: Archive.org + WordPress.com

Pascal Theunissen help ik met de techniek van zijn nieuwe podcast (is in de maak). En met techniek bedoel ik dan niet webtechniek, want doorvoor kwam Pascal juist met een interessante oplossing waar ik nog niet over nagedacht had: gratis hosting via Archive.org in combinatie met WordPress.com. Hij heeft dat voor zijn vorige podcast Verhalen vanuit DC zo ingericht. Misschien dat hij voor zijn nieuwe podcast voor iets anders kiest, maar de opvallende combinatie van Archive.org + WordPress.com wil ik toch even genoemd hebben.

Archive.org is het Internet Archive. Wat mij betreft de mooiste plek om content levenslang te hosten. Tenminste als je er akkoord mee gaat dat jouw content gratis verstrekt wordt bijvoorbeeld onder een Creative Commons licentie. Zelf maak ik hier heel dankbaar gebruik van. Veel van mijn audio-opnames, waaronder ook muziek, vind je zodoende op mijn profiel.

Wanneer je audio op Archive.org zet heb je alleen nog een tooltje nodig om een RSS-feed voor je podcast mee te genereren. WordPress biedt die functionaliteit. Hoe je dat kunt instellen lees je hier: https://wordpress.com/support/audio/podcasting/

Ik vind het een super oplossing!

Van de week werd ik trouwens gebeld door de projectcoördinator van een groep innovatieve podcastmakers met de vraag of ik deel zou willen uitmaken van hun team. Ik heb natuurlijk “ja!” gezegd. Verdere details hou ik nog ff onder knip…

Tot zover, dag, doei, de mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.