Je de verlichting dansen

Ik heb het wel eens eerder genoemd: in de film Intouchables zit een scène waarin de verzorger danst op het nummer Boogie Wonderland voor zijn gehandicapte vriend.

Ge-wel-dig vind ik dat. Wie is er nu niet gek op dansen? Vanaf de lagere school heb ik altijd gedanst. Gewoon voor de lol, lekker vrij bewegen. Komt zeker ook door die te gekke funk- en discomuziek uit mijn jeugd. En het trok ook de mooiste meiden aan. Man, wat een lol was dat om te dansen met die leuke meiden uit mijn klas.

Zo’n scene uit Intouchables raakt mij dus. Het zit hem in de levensenergie, dat uplifting-gevoel. Dansen is een eerbetoon aan de positiviteit, aan het leven. Wie danst brandt van de energie.

Zelfs in mijn new-wave-tijd, vanaf mijn 18e, aangestoken door vrienden, dansten we op The Cult, Killing Joke, Hüsker Dü, The Cure, Big Country, Japan, Simple Minds, U2, The Smiths en ga zo maar door. Vaak ook wild, wat je toen pogoën noemde. Ik heb regelmatig punkers zo hoog zien opspringen dat hun hanenkamen in de ventilator van Swankys kwam. Swankys zat aan de Hooikade hier in Den Haag. Geweldige tent, daarna gingen we vaak door naar Ao-Zora of ’t Paard.

Ook in de geweldige film Jojo Rabbit zit een prachtige scene. De film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. De twee hoofdpersonen, nota bene een Nazi en een Jood, vragen zich af wat je gaat doen als de oorlog voorbij is. Juist: dansen! Getuige deze slotscène:

In heel veel films zitten geweldige dansscene’s. Laurel & Hardy, Chaplin en ga zo maar door, ze hebben allemaal gedanst. Dat werkt heel aanstekelijk. Krijg ik mega goeie zin van.

Als je danst staat de tijd heerlijk stil. Er is geen gisteren en er is geen toekomst er is alleen maar een nu. Je kunt natuurlijk afreizen naar India voor een spirituele trip, maar je kunt ook gewoon thuis een lekker dansbaar nummertje opzetten en je helemaal de verlichting dansen.

Voor dansen ben je nooit te oud. Er zijn natuurlijk van die azijnzeikers die het geen porum vinden, of van die schaamtevolle types die niet durven. Ieder zijn ding, maar ik hoop dat ik het nog kan blijven doen totdat ik omval. Ik doe het niet voor de ander, ik doe het voor mijzelf.

Nu weet je wat deze jongen gaat doen als deze fakking crisis achter de rug is.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.