Podpraat #198 – oreer!

Kerst is een goed moment om tijdens de maaltijd ff een lekker potje te gaan oreren. Kan niet iedereen tegen en dus is Kerst óók het moment om kuis in te binden, met een duim in je mond braaf rechtop te gaan zitten.

… het spookt weer door je hoofd …

(UPDATE 10-1-2021: John Lydon die ik hieronder noem blijkt een behoorlijke Trump-supporter te zijn. Dat doet het beeld dat ik van hem heb volledig kantelen. Ik streep het geschrevene dus met veel plezier door.)

In de X-Posure podcast van John Kennedy vertelt John Lydon daar iets moois over (vanaf 5:50). Als kind liep John een hersenvliesontsteking op wat tot gevolg had dat hij zijn geheugen kwijt raakte. Zelfs zijn eigen ouders herkende hij niet meer en zodoende moest hij erop vertrouwen dat zij waren wie ze zeiden dat ze waren. Met totale frustratie tot gevolg. Zijn ouders stimuleerden John om vast te houden aan de woede die hij voelde. Door zijn geheugenverlies was hij compleet onthecht geraakt van hemzelf, zijn familie, van iedereen. Hij hoorde nergens meer thuis. Maar juist dankzij die woede kwam ook de knalharde wens naar boven: “bring me some joy!” Mede door deze ervaring vermoed ik dat John zo goed kan relativeren en totaal geen pleaser is. Leugenaars doorziet hij gelijk.

Wie de ervaring van geheugenverlies heeft snakt naar de waarheid, naar eerlijkheid. Het brengt me bij mijn volgende punt: de Toeslagenaffaire. Dit laat ons zien hoe verziekt het systeem van de Belastingdienst, politici, Raad van State en ambtenaren is die staalhard liegen en memo’s laten verdwijnen. Voor hen is de medemens slechts een nummer. Eerlijkheid, geen.

Luister daarom naar het gesprek van Renske Leijten over de Toeslagenaffaire, een aflevering van de podcast Achter het spoor. Je mond valt open van zoveel leugens en onmenselijk handelen. Is dit de democratie waar wij trots op moeten zijn?

Tot slot, om de wrange smaak wat mee weg te spoelen, ten eerste een fijn luisterverhaal van Bert Kommerij:

En ten tweede de Beige Kerst van de Grote Gele Man Met De Naam Michiel van de Weerthof:

Dit was de laatste Podpraat van het jaar. Leuk dat jij mij las! En heel veel dank aan iedereen die Podpraat heeft gesteund!

De mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.