Kaz Lux, Jean-Marie Aerts en Bas Krumperman

Voor wie het nog niet weet: Bas Krumperman is wat mij betreft de meest veelzijdige gitarist die ik ken. Ik hoop dat hij in goede gezondheid verkeert want ik verneem helaas nooit meer iets van hem. Zo vertelde Fay Lovsky, waarmee ik in 2018 een paar optredens deed, dat ze nog bij Bas in de klas heeft gezeten. Fay vindt hem ook top. En ook zij heeft hem in geen eeuwigheid gezien.

De laatste keer dat ik Bas zag, het moet ergens halverwege de 90-er jaren zijn geweest op de Pasar Malam. Bas speelde samen met Dicky Toorop een partijtje bebop waar je U tegen zegt. Het toeval wilde dat ik naast zijn ouders in de zaal zat. Na afloop heb ik hem nog gesproken.

Dankzij het boek Rock-adel verplicht van Lutgard Mutsaers stuitte ik recentelijk op een verhaal dat de afwezigheid van Bas grotendeels verklaart. Zo blijkt uit het boek dat hij op het album Distance uit 1978 van Kaz Lux meespeelt. Een album dat niet veel aandacht heeft gekregen. Maar wat interessant is, is de bezetting van de band waarmee Kaz tourt. Ik citeer:

Live gaat hij verder met Jean-Marie Aerts en een verse ploeg bestaande uit Theo de Jong op basgitaar, Charles Schouten op drums, Peter Schön op keyboards en Bas Krumperman op gitaar.

Kaz: Een voor een geweldige muzikanten, maar het klikte muzikaal niet tussen de fusionjongens en Jean-Marie. Ik vond het verschrikkelijk maar ik heb tegen hem moeten zeggen: Jean, het werkt niet, het spijt me. Terug in België ging hij verder met Arno Hintjens. T.C. Matic was al snel een grote Europese act.

Dit vond dus plaats vlak voor het ontstaan van T.C. Matic. Was het dus een succes geworden met Kaz dan was er misschien nooit een T.C. Matic geweest!

Bas Krumperman blijft wel bij de band. En als hij met Kaz in 1979 het voorprogramma van Kayak verzorgt, tekent Harry van Nieuwenhoven voor OOR het volgende op:

Met een expressieloos gezicht, alsof hij aardappels stond te schillen, zette hij luidruchtig de ene na de andere – mij kippetjesvel bezorgende – gitaarsolo neer. Primadeluxe. Het niet zo primadeluxe materiaal dat de Kaz Lux Band speelde, was voornamelijk afkomstig van de Lux-elpee Distance en Eli (die hij samen met de goddelijke gitarist J. A. (lees: Jan Akkerman) maakte). Overwegend op funkbasis geschoeide nummers die door miljoenen Amerikaanse acts beter, maar vooral gemotiveerder gespeeld zouden worden. Bovendien kampten die acts waarschijnlijk niet met een zich tot deklamaties beperkende leadzanger, die het zingen verleerd lijkt te zijn.

Van Nieuwenhoven kon het klaarblijkelijk niet vriendelijker zeggen. *zucht*

Tot slot de belangrijke passage wat mij betreft uit het boek en de reden waarom we niets meer van Bas Krumperman horen:

Kaz: De fusionjongens met wie ik in die tijd werkte waren niet gericht op commercieel succes, als ze maar konden spelen. We hebben geen platen gemaakt samen, maar wel heel goede optredens gedaan. Bas Krumperman was een fantastische gitarist. Hij gebruikte de flexibele slide, het metalen buisje met gaten voor de kootjes, om zowel zijn ringvinger als pink, om in alle stemmingen uit de voeten te kunnen. Geniaal. Op een gegeven moment is hij naar Diesel gegaan. De Amerikaanse platenbaas heeft die jongens voor een astronomisch bedrag opgelicht. Bas knapte af op de muziekindustrie. Hij wilde er niks meer mee te maken hebben. Dat heb ik ook gehad, maar niet zo radicaal als hij. Hij nam een kantoorbaan en speelde alleen nog als hij daar zin in had.

De businesskant verpest een hoop. Meestal gaat het ten koste van de muziek. Iedereen had er last van, maar de een kon er beter tegen dan de ander. Bij ons was Charles Schouten de eerste die ermee ophield. Als je erin mee kunt gaan, reik je misschien wel tot grote hoogte, maar als je dat niet kunt, word je vaak teleurgesteld.

Het avontuur tussen Jean-Marie Aerts en Kaz Lux krijgt nog een staartje. Het resultaat ervan valt te horen op de CD die bij het boek ingesloten is. Het bevat een viertal onuitgebrachte opnames die Aerts en Lux opnamen in de periode 1984-1986 in de ICP Studios, Brussel. Kenmerkend is de typische Aerts-sound die ook aan T.C. Matic kleeft. Aerts speelde naast gitaar, basgitaar en programmeerde de drummachine. In combinatie met de unieke stem van Lux vind ik dat heel goed werken. Ik had dat wel graag live willen zien. Met Bas er dan natuurlijk ook bij.

Bestel het boek Kaz Lux Rock-adel verplicht via Bol.com.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

6 reacties op “Kaz Lux, Jean-Marie Aerts en Bas Krumperman”

  1. Paulien avatar

    Nu ben ik wel benieuwd, Marco; heb je Bas Krumperman inmiddels gevonden?

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Nee helaas, het blijft een groot vraagteken…

  2. Richard van Bergen avatar
    Richard van Bergen

    Bas Krumperman is de beste NL gitarist die ik ooit gezien heb
    Van Alan Holdsworth licks naar Django en via de Blues terug naar Steve Lukather nivo Popsolo’s. Wat is er van hem geworden?

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Alles lijkt erop dat Bas jaren geleden al de muziekindustrie de rug heeft toegekeerd. Hij speelt wellicht alleen nog maar voor de lol.

  3. Marlo Timmer avatar
    Marlo Timmer

    Ik kan mij niet herinneren dat Bas ooit bij Fee Luyendijk ( Fay Lofski) in de klas heeft gezeten, hooguit op dezelfde school in Oegstgeest.
    Hij kwam op 11 jarige leeftijd met zijn ouders van Bonaire naar Nederland en was op jonge leeftijd al een begenadigd quattro speler.
    Bas is een zeer creatief mens die als ‘einzelgänger’ getypeerd kan worden.
    Dat hij virtuoos gitaar kan spelen was al vroeg duidelijk; hij werd door de recensenten al snel bestempeld als een van de beste gitaristen van Europa.
    Samen met een andere klasgenoot, Geert-Jan Frese gingen wij met Bas eens naar de Studio van Eric van Tijn.
    Bas pakte meteen een rechtshandige gitaar waarop hij als linkshandige even wat van zijn kunsten liet horen. Eric was not amused, maar wel overtuigd van Bas zijn kwaliteiten.
    Na die keer ( en dat is al 30 jaar geleden) heeft Bas zich nog een enkele maal bij Geert-Jan gemeld, maar daarna werd het stil.
    Het had anders kunnen lopen, spijtig dat zijn kwaliteiten niet door een groter publiek zijn gehoord

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Ja misschien was dat het, dat Fay niet bij hem in de klas zat maar op dezelfde school. Wellicht dat ik dat nog eens piekfijn kan uitzoeken. Dank voor je reactie. Elke aanvullende info, zoals ook die van jou dus, stel ik zeer op prijs!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.