Is popmuziek kunst?

Maar in 1996 was de new wave weg. Iedereen die ik kende had een carrière of gezin, ik was alleen over. Dan kom je dus in een feesten- en partijencircuit. Dat vond ik heel leuk, ik heb er veel geleerd: dat mensen willen dansen, dat de kick altijd op de 1 moet zitten. Het is zo basaal, dat is wat popmuziek is. Je kunt het uitleggen als kunst, maar ook als amusement. Ik vind het leuk om er precies tussenin te zitten.

Erik de Jong / Spinvis – 3voor12

Eens met Erik de Jong. Popmuziek zit, als het goed is, precies tussen amusement en kunst in. Het onderscheid is soms nauwelijks te maken.

Voorbeeldje: Vamos a la playa van Righeira uit 1983.

We gaan naar het strand, oh oh oh oh
We gaan naar het strand, oh oh oh oh
We gaan naar het strand, oh oh oh oh
We gaan naar het strand, oh oh

We gaan naar het strand,
De bom is ontploft.
De straling roostert,
En kleurt blauw.

De niets-aan-de-hand-muziek is het toegankelijke “openbaar” vervoersmiddel van de donkere boodschap: de atoomdreiging. Een populair onderwerp voor veel teksten uit de 80-er jaren. Two Tribes van Frankie Goes to Hollywood, Walk the Dinosaur van Was (Not Was), 99 Luftballons van Nena, Russians van Sting, New Frontier van Donald Fagen enzovoorts. Een goed Nederlands voorbeeld is De Bom van Doe Maar.

Je kunt een zware boodschap met veel gemak heel zwaar brengen, daar is niet veel voor nodig. Maar het wordt kunst als je iets zwaars juist luchtig weet te verpakken. Of het omgekeerde, wat mijn oude band MAM met het nummer Maternité flikte: iets triviaals juist heel gewichtig brengen. Niet voor niets heb ik over dat lied een 6-delige podcast gemaakt.

De kunst zit ‘m in het contrast. In het dualisme.

Vaak wordt er niet naar teksten geluisterd. En soms wil men gewoon lekker op muziek kunnen dansen. Is ook prima. Maar dat neemt niet weg dat die gelaagdheid er wel inzit, als het goed is. Voor ieder wat wils dus. Goeie popmuziek is goed voor de geest en het hart. En de conditie.

Het is kunst verpakt als amusement.

UPDATE: in een iets andere vorm is het bovenstaande gegoten in een aflevering voor mijn VERVORMER podcast: Maar is het kunst?


Reacties

Eén reactie op “Is popmuziek kunst?”

  1. ‘ het wordt kunst als je iets zwaars juist luchtig weet te verpakken’ Exact.
    Mooi verwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.