Populaire elementen

Elke muziek wordt gevormd door populaire elementen. Elementen die mensen herkennen als patroontjes. Zo werkt onze hersenpan.

Populaire elementen zijn bijvoorbeeld bekende notenreeksen, toonladders, akkoordprogressies, speeltechniek, opnametechniek, effecten, ritmische patronen, presets en zo verder. Het zijn zaken die het publiek eruit pikt als object, als element.

Dit is behoorlijk opvallend want muziek is namelijk slechts luchtdruk die onze trommelvliezen doet bewegen, van voor naar achteren. Het is de som der trillingen die de instrumenten veroorzaken en ons gehoor als bundel frequenties bereikt. Een ingedikt geheel, toch zijn de meeste mensen in staat om de afzonderlijke elementen daaruit waar te nemen. Zij destilleren uit die som van frequenties een bas, een drum, een stem en zo verder. Een geoefend oor hoort zelfs wat voor soort bas het is en hoe het precies bespeeld wordt.

Ons gehoor filtert dus als een gek de afzonderlijke elementen uit die wolk die onze trommelvliezen in beweging zet. Wie meer elementen kan waarnemen luistert dus met meer diepgang, die ontdekt meer wat erin zit. Het gehoor kun je trainen, net zo goed als je kijken kunt trainen, evenals reuk en smaak. Het is niet zo dat als jij denkt dat het er niet is het er ook echt niet is. Er valt daarom dus heel veel te ontdekken, zolang je leeft! En zelfs al wordt je gehoor minder!

Goed leren luisteren is kunst. Je hebt de muziek weliswaar niet zelf verzonnen maar het ontdekken, het waarnemen, lijkt op het proces van componeren, alleen omgekeerd. Dat wat er ooit niet was bestaat dan ineens wel voor jou. En hoe meer mensen die elementen ontdekken en waarnemen des te populairder ze zullen worden.

Zelfs geluiden die ooit gezien werden als lelijk worden op den duur als normaal beschouwd en misschien zelfs populair. Zo gaat het met alles. Wat ooit klein en obscure was kan op de duur zelfs een cliché worden.

Het is een vorm van gewenning. Terwijl tegelijkertijd het onbekende aan ons blijft trekken. Dat wat we nog niet kennen. Nieuwsgierig en leergierig als we zijn.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.