Afgeleid van jouw focus

Door wie of wat laat jij je afleiden? Er is altijd wel iets te doen in deze wereld. Een dictator die zijn rol bevestigd wil zien. Een schietpartij hier en daar. De scheldpartijen op Twitter. Miljoenen nieuwe video’s die per minuut die op YouTube verschijnen. Het gaat maar door, het gaat maar door.

Zoiets is nog nooit vertoond. De mogelijkheden om je te laten afleiden zijn ongekend. En iedereen is er gevoelig voor. Daar spelen die systemen met hun valse algoritmes ook slim op in, ze zorgen ervoor dat jouw aandacht vastgehouden wordt. En wil je je ertegen verzetten dan moet je eerst het verslavingsproces van Het Vermaak doorhebben. Het antwoord is: ga zelf iets te Maken. Ontwikkel zelf een Visie. Vorm zelf een Mening. Wees zelf Nieuwsgierig.

Maar laat het niet van de ander komen. De ander die je niet eens kent. De ander die het je door je strot staat te duwen. Shit die je over een paar uur alweer vergeten bent. Een mening die er totaal niet toedoet. En dat op herhaling, zo giftig als wat. Voor je het weet sta je jezelf te verdedigen. Zeg nu eens zelf: vind je dit leuke afleiding?

“Here we are now, entertain us.” – Smells Like Teen Spirit – Nirvana

UPDATE: nadat ik op publiceren had gedrukt, besefte ik me dat er een term voor is: FOMO, the Fear Of Missing Out. Je moet wel oliedom zijn wil je daarin trappen. Daarom zeg ik: JOMO, the JOY of missing out. Naast het Lummelen is het Opzettelijk Dingen Willen Missen een belangrijke sleutel in mijn bestaan geworden.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

 1. Heerlijk hoe je dat weer duidelijk opschrijft. Lummelen en ODWM. Ik had als jong meisje een po√ęzie album, waarin werd geschreven door vriendinnen en soms ook tantes en zelfs ooms. Het was een allegaartje in allerlei talen. Eens vroeg ik aan de gouvernante (professionele au-pair) van drie kindjes of zij in mijn album wilde schrijven. Ik vond haar een wijze vrouw en vond het heel spannend. Toen ik na een week het album terug kreeg, sloeg het open. Op de linkerpagina een pasfoto van mevrouw Kuipers zoals wij haar allemaal noemden en rechts dit:
  A.O.Z.P.
  D.B.J.W.
  Groet, mevrouw Kuipers.
  Ik keek haar enigszins verstoord aan en dacht dat nu mijn album was verpest met alle mooie gedichten en plaatjes.
  Weet je wat dat betekent? vroeg ze belerend.
  Nee.
  Dit staat voor Alles Op Zijn Plaats Doen Bij Je Werk. Prent dat maar in je hoofd want dat zal je nodig hebben in het leven.
  Ik heb die bladzijden er nooit uitgescheurd, al wilde ik dat nog zo graag. Dat vond ik zonde van het album, dus wanneer ik er doorheen bladerde sloeg ik die bladzijde snel over. Stom mens, dacht ik dan. En nu moet ik, door jouw verhaal er weer aan denken. Ik weet niet wat haar bijdrage voor invloed op mijn manier van doen heeft gehad, ik kan in ieder geval niet gefocust werken als er nog losse eindjes zijn.
  Het lummelen kan ik tegenwoordig goed, van FOMO heb ik weinig last. Er is niets mooiers dan uren achter elkaar te schrijven. Daarna zie ik wel wat de wereld in die tussentijd gedaan heeft. Meestal niets bijzonders.

  1. Nu ben ik benieuwd naar jouw uitdrukking ODWM!

   Mooi ook jouw opmerking over losse eindjes. Ik hou daar ook niet van, hoewel ik wel mijn perfectionisme in de gaten moet houden. Soms kunnen details teveel tijd kosten. Maar ik ben door schade en schande een hoop wijzer geworden.

   En ja, er iets niets mooiers dan lange tijd aandachtig aan iets werken. Sowieso is totale aandacht te gek. Is ook allemaal kunst, goed aandachtig kijken, goed aandachtig lezen, goed aandachtig luisteren. Ik denk dat de jeugd daar veel meer moeite mee heeft tegenwoordig omdat ze die afleidende media zo normaal vinden. Dat is allemaal vluchtig en kortstondig. Dan mis je de diepte van goede aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.