Swingen binnen de tijd

Van het geleuter over efficiency ga ik fronzen. Terwijl elke boerenlul, of -kut, toch weet dat tijd relatief is? Daarom boeit mij het geleuter van Lifehacking totaal niet. En wat te denken van de 4-Hour workweek van Timothy Ferriss? Een snob die goedkope krachten in India het werk laat doen.

Meer doen in minder tijd is wat mij betreft complete onzin. We laten ons teveel opjagen en hebben veel te grote verwachtingen. Je ziet het terug in het enorm aantal burn-outs. Ik kies er juist voor om aandacht en tijd vrij te maken voor nietsdoen, voor de pauze. Stilte in de muziek is immers minstens zo belangrijk als de noten die gespeeld worden.

En er valt eigenlijk helemaal geen tijd te besparen in het leven. De klokt tikt simpelweg door. Het enige dat je kunt doen is je tijd bewust te leven. De kwakzalvers vinden dat door efficiënter te werken je meer tijd overhoudt voor de echt belangrijke zaken. Maar wat is er nu belangrijker dan bewust in het moment te leven?

Natuurlijk, sommige zaken kunnen handiger. De techniek helpt ons erbij sommige taken te vergemakkelijken. Toch zit er ook een keerzijde aan, want het lijken vaak gemakken te zijn, maar de voordelen veroorzaken vaak nieuwe problemen. Nieuwe techniek veroorzaakt vaak een probleem dat het in eerste instantie behoorde op te lossen. Zo werd de auto uitgevonden als snel vervoersmiddel, maar ontstonden er juist door de populariteit van auto’s files waardoor het voordeel weer een nadeel werd.

Ik merk het ook door mijn dagelijks wandelen. Dat is de sloomste manier van je te verplaatsen. Maar ook de gezondste. En ook nog eens de mooiste methode om de wereld om je heen in je op te nemen. Want wie zei ook alweer: je fietst dóór het landsschap, maar de wandelaar wordt onderdeel ván het landschap?

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.