Voor gevoel komt gedachte

Voor gevoel komt gedachte, ja zo is het toch?

Ik verstopte het in mijn liedje Kritiek.

Heb jij weleens een gedachtendagboek moeten bijhouden? Ik wel, op aanraden van een psycholoog. In zo’n dagboek houd je je gevoelens bij en ga je bij jezelf te rade welke gedachte(n) daaraan ten grondslag ligt/liggen. Het idee is dat gedachten je gevoel(ens) aansturen.

Stel je ligt in bed ’s nachts en je hoort een vreemd geluid. Je voelt je angstig worden. Misschien wordt die angst veroorzaakt omdat je denkt dat het een inbreker is terwijl het een kat is. Het was dus een verkeerde gedachte dat aan dat gevoel ten grondslag lag.

Sommigen zien een persoon van allochtone afkomst en het eerste waar ze aan denken is: een terrorist!

Een mens denkt zich dus bang.

Het bijhouden van een gedachtendagboek leerde mij mijn gevoelens en gedachten beter te analyseren. Door deze zelfanalyse kreeg ik echt goede inzichten. Soms had ik verkeerde gedachten die een gevoel triggerden. Maar soms ook niet en klopten de gedachten die aan mijn gevoel ten grondslag lagen juist wel.

Gevoel is een soort trigger, het spreekt ons bewustzijn aan waarop een razendsnelle zelfanalyse volgt die ons voor een keuze stelt.

Het ligt dus soms aan jou, doordat jij een verkeerde gedachte hebt dat jouw gevoel triggert. Maar soms ook niet en wordt een gevoel veroorzaakt door reëel gevaar dat er dreigt. Met name dat laatste is natuurlijk heel belangrijk om helder te hebben. Het is anders ronduit gevaarlijk. Dat kan ook veroorzaakt worden door mensen die een gevaar voor jou betekenen. Juist door je gedachten goed te analyseren kun je dat soort situaties beter beheersbaar maken waardoor je alerter reageert.

Ons denken en voelen zijn dus niet los van elkaar te zien. Vertrouwen op je gevoel komt neer op zeker weten dat er geen verkeerde gedachten aan ten grondslag liggen. Ons bewustzijn stelt ons daartoe in staat. Denken en voelen met elkaar in balans brengen maakt je een evenwichtig persoon dat goed in staat is om beslissingen te nemen.

Een goed slecht voorbeeld: de pro-Trump wappies die het Capitol gisteren bestormden.

De angst werd hardop uitgesproken:

We respect the law, we are good people!!! The government did this to us!!!

Het punt is dat deze mensen in het Capitol hebben ingebroken. Dus van dat “we respect the law” is werkelijk geen donder waar. Hiermee wordt zo’n uitspraak dus een duidelijk zichtbaar feit: deze mensen denken volkomen verkeerd. Geldt voor Trump en velen anderen natuurlijk ook.

Bewustzijn kan een bitch zijn, maar ook een geschenk. Voor mij is het dat laatste.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.