Lang leve de feiten!

Wie moet je nog geloven? Het geeft je een machteloos gevoel. Maar is dat niet een rare vraag? Is er niet juist heel veel dat je juist moet geloven?

Alleen al in mijn vakgebied, de audiowereld, is er wereldwijd overeenstemming over allerlei zaken, zoals hoe geluid zich gedraagt in een ruimte, hoe onze oren geluid waarnemen, hoe je geluid optimaal kunt reproduceren en zo verder. Deze zaken zijn meetbaar en feitelijk. Ze worden uitstekend gedocumenteerd en je moet van zeer goede huize komen wil je een consensus op dat vlak, dat wereldwijd geldt, kunnen aanvallen.

Deze zaken worden natuurlijk betwijfeld, wat goed is. De online fora staan er vol mee en voor een groot deel volg ik die discussies aangezien het mijn vak is. Het is gezond om een consensus aan te vallen. Helaas zijn het vaak dwazen die met non-argumenten aankomen en snel door het ijs zakken. Hun “feiten” zijn in werkelijkheid slechts meningen.

Ik noem dat woord feiten omdat in de audiowereld heel veel reproduceerbaar is. De uitkomst van een effect kun je simpelweg meten. En met name de lineaire processen van geluid zijn 100% reproduceerbaar.

Zo ben ik nauw betrokken bij de software ontwikkeling van Reason Studios en Ableton. Dit vergroot mijn kennis van geluid tot op de dag van vandaag aangezien we steeds meer grip krijgen op geluid. De kleinste details kun je tegenwoordig aanpassen. Iets dat voorheen niet mogelijk was. Deze feiten worden online vastgelegd, bijvoorbeeld op Wikipedia. Die als gevolg hiervan dagelijks groeit. Een schatkamer aan kennis.

Wie bekend is met software ontwikkeling weet dat je te maken krijgt met bugs. Het vinden van bugs en het reporteren daarvan is een van mijn taken. Welke eis wordt gesteld aan een bug? Dat deze reproduceerbaar is. Elke testgebruiker moet daarom bij het vinden van een bug deze rapporteren inclusief een stappenplan voor het reproduceren van de bug.

Een bug die reproduceerbaar is toont aan dat de bug een feit is. Het is een prachtig staaltje oorzaak en gevolg.

Dit geldt voor alle wetenschap. Een enkele test toont niets aan, maar pas bij herhaaldelijk testen kunnen we de reproduceerbaarheid aantonen. Zodoende zijn veel zaken in ons leven feitelijk te onderbouwen. Onze kennis neemt toe en steeds meer zaken in het leven kunnen wij beheersen, dankzij die feitelijke onderbouwing. Wereldwijd vinden wij consensus, overeenstemming, op velerlei gebied. Zo is de invloed van de mens op de natuur door velen aangetoond. Wappies ontkennen die wetenschap (“tja wie kun je nog geloven?”) en komen met subjectieve onderbouwingen om hun eigen gedrag vooral niet te hoeven aanpassen ivm klimaatsveranderingen.

De wetenschap wordt door populisten weggezet als “is ook maar een mening.” Wat feitelijk onwaar is want een feit is nou juist niet een mening. Een feit is een feit omdat het reproduceerbaar en dus waar is. Natuurlijk, de wetenschap maakt fouten. Onderzoeken verlopen soms grillig en conclusies zijn soms lastig te trekken. En vaak zijn er factoren van invloed waar men nog geen grip op weet te krijgen. Noem het bugs, zaken waar nog niemand tegenaan gelopen is maar die wel van invloed zijn. Gelukkig zijn we goed in het debuggen van de problemen die op ons af komen. Onze kennis neemt toe, we worden steeds slimmer, waardoor de grip op ons leven ook toeneemt.

Fouten maken is een onderdeel van het leerproces. En dankzij de wetenschap is de kwaliteit van het leven verbeterd. Neem een simpele pijnverzachter als aspirine, dat is toch een geschenk voor de mensheid? Of neem het vaccin tegen corona dat ons gaat beschermen tegen dit bedreigende virus. Hoe geweldig is dat?

Ik geloof in de wetenschap. Het jarenlang onderzoeken, fouten maken, hersens kraken, om uiteindelijk tot een consensus te komen die als een paal overeind blijft staan. Wetenschap heeft wat mij betreft dan ook veel gemeen met kunst. Zowel kunstenaars als wetenschappers zoeken namelijk naar het onbekende, ontdekken de wereld, geven een nieuwe kijk op de zaak, brengen een nieuwe wending aan in ons bestaan.

Het is heel eenvoudig om alles in twijfel te trekken. Je kunt daarmee zelfs heel ver komen want zie bijvoorbeeld wat de Orange Hitler, Trump, onlangs flikte. Door zijn volk te indoctrineren met de slogan ‘stop de steal’ ging men geloven dat de presidentsverkiezingen niet zuiver waren. De tientallen rechtszaken die Trump erover heeft aangespannen verloor ‘ie allemaal. Maar de angst regeerde en zodoende bleven zijn volgelingen als schapen ‘stop de steal’ scanderen. Deze mensen zijn de grip op de waarheid en hun leven volledig kwijtgeraakt. Ze besloten zelfs in al hun woede het Capitool te bestormen.

Helaas, tegen zoveel domheid zijn feiten niet opgewassen.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

2 reacties op “Lang leve de feiten!”

  1. Jaap Boots avatar
    Jaap Boots

    Juistem!!!

  2. terrebel avatar

    ‘Pas op, die bakstenen muur waar jij op af rent is hard!’ ‘Ach, dat is maar een feit en…AU!’ Onbegrijpelijk, Marco, vind ik het dat mensen zelfs de meest duidelijke feiten domweg (…) negeren. Maar dan wel hun angsten als feiten beschouwen. Met die mensen wissel ik dus niet meer van gedachten. Dat is zinloos.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.