In het boek Lineair Expression van Pat Martino trof ik een mooie gedachte aan over het probleem dat kunst heeft met de industrie er omheen:

Martino raakt de kern van wat ook mijn zienswijze op de industrie is. De muziekindustrie in het bijzonder. De industrie belemmert naar mijn idee veelal de relatie tussen de creatieve maker en het publiek, precies zoals Martino het benoemt. En dringt zich op in een kunstmatige plek tussen maker en publiek met slechts één doel: geld verdienen.
De kunstenaar heeft een TOTAAL ander doel. Geldverdienen is immers niet het doel. Natuurlijk heeft iedereen geld nodig (lees: geld is een middel) maar wanneer de kunstenaar geen geld rechtstreeks aan het werk kan verdienen dan zal hij of zij andere manieren moeten zien te vinden om kunst te kunnen blijven maken. Kenmerk van de kunstenaar is dat het doel het maken van kunst is. Er zijn dan ook vele kunstenaars die hun geld niet met kunst verdienen. Velen zijn onbekend. Maar dat maakt ze nog niet minder een kunstenaar.
Daarom moet de kunstenaar, naar mijn idee, zich nooit gaan plooien naar de wensen van de industrie. De kunstenaar moet zich zelfs niet gaan plooien naar de wensen van het publiek! Kunst = zelfexpressie. En alle vorming door derden doet afbraak aan de kunst.
De verandering dankzij internet
Dat het internet die industrie op zijn kop heeft gezet, moge duidelijk zijn. Wie op internet zijn kunsten aanbiedt heeft immers geen industrie meer nodig. Vind ik. Ik heb hierover vele lezingen gegeven pre-corona waarbij het publiek mij soms vragend aankeek. Soms kreeg ik het predicaat “hippie” opgeplakt, wat ik overigens een prima geuzennaam vind. Een mp3 gratis op je blog zetten, dat doe je toch niet? Maar ik deed en doe dat wel. En met slechts één doel: om geen muur tussen de mijzelf en de luisteraar te creëren. Als de luisteraar op mijn blog aanbeland is, waarom zou ik dan de luisteraar de kans ontnemen naar mijn muziek te kunnen luisteren?
Daarom ben ik ook zo’n fan van podcasting. Het is eigenlijk niets meer dan een blog met een mp3-tje als attachment (enclosure). Prima, het hoeft ook niets meer te zijn dan dat. Want: perfecte distributie wat mij betreft. Of althans: veel beter dan radio met al die frequenties, omroepbestel, zendercoördinatoren en het vele geld dat ermee gemoeid is. Maar met name die oude gatekeepers, die zendercoördinatoren, die sla je allemaal over als je het zelf doet. Tussen jou en de luisteraar hoeft slechts één muisklik te zitten.
Jij bent je domein
Wij leven tegenwoordig online. Wij allemaal. Dat wisten velen van ons al, maar de Late Majority ging zich dat pas beseffen door corona. Focus je op dat online bestaan. Claim je eigen domein, de naam zegt het immers al. Want ja, het is een feit: op marcoraaphorst.nl leef ik echt.
Ik heb een paar domeinen. Het is handig om sommige zaken uit elkaar te halen, hoewel alles samenbrengen op één domein ook prima kan. Zeker in mijn geval want ik doe al die dingen zelf. Waarom ik ze toch uit elkaar gehaald heb is een lang verhaal, misschien voor een andere keer, maar dus niet strict noodzakelijk.
Wat er nog bijkomt is het principe dat elke webpagina compleet op zichzelf kan staan. Op marcoraaphorst.nl kun je totaal verschillende stukken lezen, voor de muziek die ik maak, de podcasts, mijn visie op zaken en zo verder. Indexatie via bijvoorbeeld Google Search vindt op dat niveau plaats, op die enkele pagina. Google Search stuurt je immers vrijwel nooit naar de hoofdpagina van een domain maar eerder naar een specifieke pagina. Waarom? Omdat de informatie op een specifieke pagina vaak een nauwkeuriger antwoord geeft op de vraag zoals men die in Google Search stelt.
Dus daar ligt de taak naar mijn idee voor iedereen die creëert: zorg ervoor dat wat je maakt een unieke pagina krijgt die op de juiste manier is opgemaakt qua titel, leesbaarheid, keywords en metagegevens zodat deze pagina door een zoekmachine juist geïndexeerd wordt. Voor elk kunstwerk, voor elke overpeinzing, zelfs voor elke foto van jouw kat, maak je een losse pagina aan zodat het online kan leven. Voorzie deze van de juist titel. Draag zorg voor de best mogelijke leesbaarheid. Sta stil bij keywords en metagegevens en je doet wat men zoekmachineoptimalisatie (SEO) noemt. Wie dat begrijpt, begrijpt het web en beslecht de afstand tussen zichzelf en zijn of haar publiek.
Hoewel we veel in het leven niet in de hand hebben, voor de online versie van onszelf geldt eerder het omgekeerde.