Google zet RSS weer in de etalage

Gisteren klopte Techcrunch ‘Google revives RSS’ en ik veerde direct op. Wat?!? Het was Google dat in 2013 haar fameuze Google Reader liet afsterven. Tot groot verdriet van vele bloggers want hoe kon het publiek nu jouw blog blijven volgen? Dit zorgde ondermeer voor een hernieuwde opleving van de nieuwsbrief wat naar mijn idee toch jammer was. Ik ben veel meer fan van RSS dan van nieuwsbrieven als handige methodiek voor het volgen van blogs en websites.

Maar goed het is dus echt waar, Google gaat weer serieus met RSS aan de slag. Er komt een Volg-knop in Google Chrome:

Today, people have many ways to keep up with their favorite websites, including subscribing to mailing lists, notifications and RSS. It’s a lot for any one person to manage, so we’re exploring how to simplify the experience of getting the latest and greatest from your favorite sites directly in Chrome, building on the open RSS web standard. Our vision is to help people build a direct connection with their favorite publishers and creators on the web.

bron

Frank Meeuwsen is net als Dave Winer er niet al te positief over. En Frank vraagt zich af:

Maar de belangrijkste vraag vind ik: Wat heeft Google er mee te winnen? Waarom zouden ze dit doen?

bron

Ik denk dat ik het antwoord op die vragen wel heb. Google heeft namelijk enorm baat bij het open web. Google verdient immers voor een groot deel haar geld aan Google Search, door mensen naar websites te sturen. Via advertenties in Search en via advertenties die op die websites geplaatst zijn. Waar Google geen geld aan verdient zijn websites die zich achter een betaalmuur bevinden. Bovendien doet het afbreuk aan Google Search want er is niets zo irritant als op een link klikken en vervolgens de melding krijgen dat het alleen voor abonnees is. Google heeft er dus baat bij dat het web bestaat uit toegankelijke websites die optimaal te indexeren zijn voor Google Search. Ik vind het een win-win situatie voor iedereen die online publiceert. Het gros van het bezoek van al mijn blogs komt binnen via Google Search. Voor mijn bestaan, zowel privé als zakelijk, is Google Search dus zeer belangrijk. Dankzij Google Search word ik gevonden.

Dat er steeds meer content achter een betaalmuur geplaatst wordt is regelrechte bedreiging voor het open web. Wat dus ook een bedreiging voor de business van Google is. De Volg-knop is hier dus het logische resultaat van, Google hoopt zo het open web actief te houden.

Veel websites hebben de afgelopen jaren RSS verwijderd, je kunt ze dan alleen volgen via email. Wanneer Google die Volg-knop in Chrome introduceert zullen deze websites dus niet gevolgd kunnen worden. Dat is simpelweg een enorm gemiste kans.

Het nieuws van Google sluit ook aan bij de vernieuwingen die Google onlangs aankondigde voor Feedburner. Daar zal ik een andere keer over bloggen. Google investeert dus duidelijk in het open web. Mooi!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

8 reacties

 1. Geweldig nieuws! Met name voor bloggers. Erg irritant om je steeds in allerlei bochten te moeten wringen om ergens in je blog een code te plaatsen waardoor mensen makkelijk kunnen weten of je een nieuw stukje hebt geplaatst.

  1. Ik heb alle social buttons weggehaald ivm privacy shit. Wat je kunt doen is de url copy & pasten. Old skool :)

  2. Heb de Twitter-knop weer terug tot leven gebracht hier. Merkte dat er geen trackers aan kleven. Netjes. Maar zag ook dat je deze post al op Twitter gedeeld had. Waarvoor dank!

 2. Goeie zaak toch? Ben het wel eens met je analyse, over het open web & G00gle. Die gaan meestal juist voor interoperability.
  Mijn nieuwsbrieven gaan trouwens bijna allemaal via Feedbin, mijn RSS reader (aanrader). Je krijgt er een speciaal e-mail adres voor. Werkt perfect. E-mail gebruik ik liever voor “echte” communicatie.
  Die reacties zijn wel erg zurig. Alsof hele volkstammen gebruik maakten van Google Reader en er niet zat altenatieven waren. Sowieso was zo’n reader gebruiken nooit mainstream imho. Ik stap zeker niet over op RSS via Chromium, want ik heb een prima alternatief. Maar browser vendors mogen toch echt doen wat ze willen. Net zoals het mij vrij staat ze te negeren 🙃.

  1. Ik heb wel de indruk dat RSS een stuk minder populair geworden is. Ik gebruik zelf NetNewsWire, ook erg goed. Makkelijke manieren om een blog te volgen, ik ben voor. Ook al is het gros van mijn publiek afkomstig uit search.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.