(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Het goeie nieuws dat Apple op de WWDC17 bracht

The future’s so bright, I gotta move the treble down a bit.


In de nieuwsbrief van vorige week meldde ik al dat Apple voornemens is om haar Podcasts app te voorzien van statistische gegevens. Inmiddels weet ik dat Apple nog meer voor ons podcasters in petto heeft.

Tijdens het Worldwide Developer Conference dat Apple eerder deze maand in San Jose in Amerika organiseerde, de WWDC17, werden deze aanpassingen op het gebied van podcasting aangekondigd.  De presentatie daarvan staat natuurlijk ook online:

Apple Podcasts – WWDC 2017 – Videos – Apple Developer

Cijfers downloads versus streams

Apple biedt op dit moment meer dan 40.000 podcasts in Apple iTunes/Podcasts aan. Meestal worden deze gedownload en een beperkt aantal wordt gestreamed door de luisteraars (dus rechtstreeks afgespeeld vanuit de app zonder dat de aflevering eerst gedownload hoeft te worden).

De inzichten die nog ontbraken

Ik ben zeer te spreken over de statistische service van Podtrac. Het levert heldere cijfers over hoeveelheden downloads van podcasts, de apparaten en software die daarvoor gebruikt worden en de regionale luistercijfers van de luisteraars. Maar wat eraan ontbreekt is een belangrijk gegeven: of men ECHT luistert naar de podcast. Want downloaden staat zeker niet gelijk aan luisteren. Een podcast app zal namelijk meestal automatisch een nieuwe aflevering downloaden zodra die aangeboden wordt. Mijn apps staan vol met nieuwe downloads, maar een groot deel ervan zal ik nooit beluisteren, dat knikker ik zo met een vingerklik van m’n foon af.

Wat Apple in de toekomst dus gaat leveren zijn de inzichten of men daadwerkelijk luistert. Men gaat zelfs een analyse aanbieden op basis van de tijdslijn van een podcast zodat je straks kunt zien op welke momenten de luisteraar bijvoorbeeld afhaakt.

Nu is Apple niet het enige bedrijf dat een app maakt voor het beluisteren van podcasts. Het is de vraag of andere apps in navolging van Apple ook deze cijfers gaan leveren. Ze zullen wel moeten naar mijn idee! Het zal een inzicht opleveren over het luistergedrag dat nog niet eerder vertoond werd. Elk luisteronderzoek heeft straks definitief het nakijken…

Een vernieuwde Podcasts app

De Podcasts app gaat in iOS11 vernieuwd worden. Tijdens de WWDC17 kwamen daar verschillende screenshots van voorbij. Het uiterlijk gaat wat meer op iTunes en Apple Music lijken en oogt wat overzichtelijker.

Een van mijn bezwaren tegen de huidige Podcasts app is de bijzonder slechte synchroniciteit tussen Apple producten. Verwijder je een aflevering op je iPhone, dan staat ‘ie plotseling weer op je MacBook. En ook het bijhouden waar je gebleven bent werkt vaker niet dan wel. Met name als je tussen apparaten wil wisselen dus bijvoorbeeld van de iPhone verder wil luisteren op de MacBook. Ik hoop dat ze deze problemen in de nieuwe versie definitief gaan oplossen.

Uitbreiding van Apple Podcasts Specs

Ik ga nu wat technisch moeten worden. 

Apple gaat een uitbreiding doen op de specificaties van de podcastfeed. Er komen nieuwe namespaces voor SeasonsSeries(zie hier dus de ENORME impact van de Serial podcast!) en Episodes. Dankzij die namespaces zal de feed in de toekomst meer informatie kunnen bevatten over de samenhang tussen de afleveringen/episodes van een podcast. Zo zul je bijvoorbeeld kunnen gaan aanduiden dat de episode een onderdeel is van een serie en een seizoen. 

Ook kun je de ordening van de episodes gaan bepalen in de feed. 

Dit heeft als resultaat dat in iTunes/Podcasts deze episodes op een logische manier getoond gaan worden. Dat is nu niet het geval. Om S-Town mogelijk te maken moest men de podcast in omgekeerde volgorde uploaden zodat de 1e episode bij iedereen bovenaan de podcastlijst zou komen te staan. Anders bestaat het risico dat men de podcast omgekeerd gaat beluisteren. Iets dat overigens ook al speelde bij Serial. Je wilt dat een serie of een seizoen bij aflevering 1 kan beginnen. Maar hoewel dat simpel klinkt, dat was nog niet mogelijk met de podcast. Straks dus wel.

Er komt zelfs een namespace voor de trailer om een seizoen mee in te luiden. En een namespace voor bonuscontent. Apple heeft echt goed op zitten letten en nagedacht over de huidige beperkingen van de podcastfeed. 

Helaas lijkt men de wens voor chapters/hoofdstukken niet te hebben opgepakt. Andere apps bieden die ondersteuning soms wel (het geweldige Overcast bijvoorbeeld). Ik heb het hierover al eens eerder gehad in een nieuwsbrief. Jammer, maar helaas dus.

En het is ook de vraag of ook andere podcast-apps deze namespaces van Apple zullen gaan ondersteunen. Wat wel te hopen is want anders krijgen we straks een wildgroei aan specs en verschillen tussen podcast-apps.

Apple biedt overigens veel online informatie en hulp over hoe je zelf een podcast kunt opzetten:

iTunes Connect Resources and Help

Met de toekomst van de podcast zit het wat Apple betreft dus wel snor. Tja en wie ben ik om dat tegen te spreken…

Tot zover! Ik ga ff wat aan mijn hooikoorts doen… 

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.