(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Wat staat succes in de weg? – Marco Raaphorst

Wat staat succes in de weg?

Dat kan alleen in Amerika!


Paradiso

Ik ben al bijna anderhalf jaar bezig met een audiodocumentaire wat een radiodocumentaire of een podcast moet gaan worden. Het geheel staat in het teken van mijn oude band MAM (van de ‘boterham met kaas’) en over allerlei randfiguren die met de band een band hadden. Muzikale vogels zoals Henk Hofstede, Henny Vrienten en Spinvis. Het woord succes valt regelmatig en voor je het weet laat iemand een zinnetje in de trant van “dat gaat toch nooit wat worden” over zijn lippen rollen.

Het thema: wat staat succes in de weg?

Welnu, een hele hoop…

MAM in Paradiso 1993 (foto: Conno van Wijk)

Zo speelden we in 1993 in het voorprogramma van The Scene voor een uitverkocht Paradiso. Hell yeah! En ik was er volledig van overtuigd: volgend jaar zijn wij de hoofdact. Maar de rest van de band dacht daar anders over. Net zo groot worden als The Scene? Welnee joh! En kort daarna hield de band op te bestaan. MAM. Was.

Een verleden dat vraagt om zich te laten invriezen in een audiodoc. Waarvan akte.

Gewoon net zo goed als The Beatles

Matt Farley is ook een mooie vogel. Niet alleen denkt hij dat hij net zo goed is als The Beatles, hij heeft ook nog eens meer dan 18.000 songs gecomponeerd en uitgebracht! De meeste nummers zijn niet succesvol maar gelukkig heeft ‘ie er een paar bij die erg goed scoren. Volgens Matt hoeven niet alle nummers geslaagd te zijn, zolang er maar een paar bij zijn die dat wel zijn. Een realist!

Matt is trots op elk lied dat hij maakt. En elk liedje wordt ook altijd gelijk afgemaakt. Hij legt geen dingen weg. Matt heeft geen zin om teveel te gaan zitten pielen. Anders gaat de lol er volgens hem snel vanaf. En daarom dus die 18.000 songs en counting…

001. 18,000 songs and counting

Matt maakt ook een podcast vol nuchtere tips voor muzikanten:

Motern Media – Motern Media – Motern Media Infomercial Podcast

Onzichtbaar design

Tjiske Mussche maakt samen met Laura Stek de vermakelijke podcast Ongesigneerd die in het teken van onzichtbaar ontwerp staat. In navolging van de populaire Amerikaanse podcast 99% Invisible.

99% Invisible

Ongesigneerd – VPRO

De verhalen worden net als 99% Invisible vlot verteld en mooi gemonteerd met geluidseffecten en muziek. Met name door de aanvullende muziek ben ik benieuwd of slechthorenden het goed kunnen volgen. Nu snap ik dat je niet iedereen tevreden kunt stellen, maar het is wel zeg maar een dingetje. Een van de dingen waar ik met de slechthorenden uit mijn omgeving regelmatig over spreek.

Het is ook iets waar ik rekening mee gehouden heb tijdens de mixage van de Radio Doc die ik onlangs maakte. Ik vermoed dat de luisteraars zeker niet allemaal een even optimaal gehoor hebben.

Nu vind ik over het algemeen dat veel podcasts echt te weinig tijd besteden aan de mixage. Vaak zijn de stemmen van bijvoorbeeld de geïnterviewde en interviewer echt helemaal uit balans. Een slordigheid dat de luisterervaring behoorlijk bederft wat mij betreft. Daarover heb ik toevallig van de week een kort blogje geschreven:

Het mixen van gesproken woord – Marco Raaphorst

The Daily nadoen?

De mazzel. IK ga weer ff een week onder een steen liggen.

The Daily van The New York Times is op dit moment de best beluisterde podcast wereldwijd. Dagelijks en van hoge kwaliteit, zowel inhoudelijk als productietechnisch. Maar toch trek ik het niet hoewel ik het een paar maal echt geprobeerd heb. Het is mij teveel gezever over die gestoorde eikel van een Trump. Het oeverloos geanalyseer van een totale krankzinnige is aan mij niet besteed.

The Daily – Podcasts – The New York Times

Maar Nederland wil dus graag Amerika nadoen en dus schoot de vraag “moeten we in Nederland niet onze eigen Daily gaan maken?” van de week wortel. Het antwoord op die vraag moet natuurlijk luid en duidelijk zijn: NEE! Tenzij het niet over politiek gaat.

Nederland heeft een dagelijkse nieuwspodcast zoals The Daily nodig

Op zich is het natuurlijk wel een interessant idee als Nederland een dagelijkse podcast zou krijgen. Maar politiek… hou alsjeblieft op! Stel onbekende Nederlanders leuke vragen. Ren met een microfoon het strand op. Loop een parenclub binnen of ga desnoods sigaretten roken met Remco Campert, maar sla alsjeblieft die politici over!

De mazzel hoor. Ik ga weer ff een week onder een steen leven.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.