(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Radio en podcasts, een goed huwelijk? – Marco Raaphorst

Radio en podcasts, een goed huwelijk?

“Simplicity is the ultimate sophistication.” – Leonardo da Vinci


Radio en podcasts, een goed huwelijk?

Ik heb het vaker gezegd, de radio en de podcast kunnen in principe goed samengaan. Radio en podcasts bij elkaar opgeteld dekken de grootste groep luisteraars af.

De radioliefhebber heeft er geen moeite mee om op tijd de radio aan te zetten en live te luisteren naar een uitzending. Maar natuurlijk lukt dat niet altijd en dan biedt de podcast uitkomt. Moet alles dat op de radio te horen is dan ook als podcast aangeboden worden? Ja, net zoals Uitzending Gemist elke tv-uitzending moet aanbieden. Dat is helaas vaak niet het geval.

Uitzending Gemist is overigens een verkeerd gekozen naam want de on-demand generatie vindt het idioot om content online te moeten missen. Dan heeft iemand het moedwillig online verwijderd en dat is raar en verdacht!

Tijd voor een naamsverandering? NPO on-demand? Maak het niet moeilijker dan het is.

De radio is een mooi middel omdat het urgent is, omdat het over het nu gaat. Er zijn vele podcasters die de combinatie radio en podcast zeer wenselijk vinden. Radiomakers en podcastmakers moeten mijns inziens daarom de handen vaker ineen slaan. En let’s face it: radio heeft de podcast echt nodig wil het kunnen blijven bestaan. De huidige generatie wil namelijk vrijwel alleen nog maar on-demand luisteren.

Voor tv gaan de ontwikkelingen wellicht nog harder. De impact van o.a. YouTube, Netflix en Facebook is enorm. Zo bracht John de Mol van de week naar buiten zich bewust te zijn van het gevaar dat nu dreigt… maar het klinkt wel als een beetje laat. Misschien zelfs als te laat.

Als je kijkt naar Nederland en gemiste kansen op het gebied van internet innovatie dan hoor ik daar altijd een naampje bij: Hyves. Nu 7 jaar geleden nam de Telegraaf Media Groep (TMG) dit sociale netwerk van de oorspronkelijk oprichters over. Maar TMG snapte geen ene reet van internet en liet de boel in de soep lopen. In 2010 werd nog 62 procent van alle Nederlanders via Hyves bereikt. Het was groter dan Facebook. Maar al een jaar na de overname was de site compleet naar de kloten omdat men massaal overgestapte op die valse shit site van een Zuckerberg. Dan doe je het niet een beetje fout, nee dan verpruts je het dus compleet voor volk en vaderland. De TMG kan hiermee één van de grootste zakelijke en innovatieve missers uit onze Vaderlandse Geschiedenis op haar naam schrijven.

Wie had het hier ook alweer over de 6-jes cultuur?

John de Mol wil concurreren met Google en Facebook | Nieuwsuur

Ook de NJV luidt de noodklok

Volgende week donderdag 30 november 2017 organiseert de NVJ de speciale avond ‘Creatieve radio is dood. Leve de podcast!’ over de mogelijkheden die podcasting biedt voor makers en ondernemende journalisten. Net als ik verdenkt de NVJ de podcast ervan een blijvertje te zijn. In de mail die ik van hun ontving citeer ik:

Voor journalisten en audiomakers is met het toenemende formatdenken van de radio de podcast steeds vaker de enige plek voor creatief gemaakte verhalen. 

De sprekers zullen zijn: Chris Bajema (Man met de microfoon), Botte Jellema (radio- en podcastmaker), Anne Janssens (Dag en Nacht Media), Ludo de Boo (maker en crossmediaal strateeg) en Elger van der Wel (freelance tech en media-expert). 

Eef Grob deed in opdracht van het SvdJ onderzoek naar de verhalende journalistiek in podcastvorm en zal hierover geïnterviewd worden.
Moderator van de avond is Frederique de Jong.


Locatie: Dauphine, Prins Bernhardplein 175,  1097 BL AmsterdamDe avond kost 10 euro, tenzij je NVJ-lid bent want dan betaal je 5 euro.

Tijd: 19.30 – 22.30

Aanmelden en betalen doe je HIER!

(Ik zal ook aanwezig zijn dus schiet me even aan als je er ook bent!)

VPRO Tegenlicht is een podcast begonnen

Een week of wat geleden is VPRO Tegenlicht een podcast begonnen, een soort backstage van Tegenlicht. De eerste aflevering staat inmiddels online:

Tegenlicht – #1: identiteit volgens Nirit Peled — VPRO Tegenlicht — Overcast

Ik ben een liefhebber van het programma en van de interviewer van deze podcast: Chris Kijne. Kwaliteit.

Meneer Aart praat

Van de week zag ik bij de DWDD de opvolger van Sesamstraat: De Boterhamshow. Dat klonk allemaal zo suf en braaf… een soort gemakzuchtige Studio 100 meuk! 6-jes cultuur…

Vroeger was alles beter? Uh ja, soms wel dus! Vroeger hadden we de geitenbreier Aard Staartjes bijvoorbeeld nog. Met zijn bijtende en plagerige humor. Wie wordt er nu niet nostalgisch van zijn gesprek met Pieter van der Wielen? Ik wel!

Aart Staartjes’ anarchistische rollenspel – VPRO

Die anarchie zijn we inmiddels kwijt. Het moet allemaal zo braaf tegenwoordig. Ik word er opstandig van!

Dat brengt me tot het slotakkoord van deze nieuwsbrief voor deze week: een podcast die over mannelijkheid gaat. En dan in het bijzonder: Leonardo da Vinci. De man die bij alles dacht: “oh ja, is dat wel zo?” Een hele gezonde houding dus. Dat onderzoekende. Die opgetrokken wenkbrauw.

#357: How to Be a Creative Genius Like da Vinci — The Art of Manliness — Overcast


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.