“Wat afwijkend was moest weg. Radio werd een praatje met een plaatje. De hele dag door dezelfde korte gesprekjes.” – John Jansen van Galen
Onthouding 2.0
Afgelopen dinsdagavond verwijderde ik al mijn sociale apps van mijn telefoon. En op mijn computer logde ik uit op al mijn social media-accounts. Ik wil dat minimaal een maand volhouden maar misschien ga ik voor de verlenging voor onbepaalde tijd. Onthouding 2.0
De volgende dag merkte ik er eigenlijk niets van. Het plan om Facebook of Twitter te checken kwam wel een paar maal automatisch naar boven borrelen maar het kostte geen moeite om dat te negeren.
Vrije Wil 2.0
Was het vroeger beter?
Het is een cliché om te zeggen dat vroeger alles beter was. Maar het is net zo goed een cliché dat je een ouwe lul bent als je dat beweert. Bepaalde dingen van vroeger zijn beter, andere dingen weer niet. Zo had ik Jimi Hendrix graag zien optreden. Maar WOII kan mij natuurlijk gestolen worden.
En om dit wat kracht bij te zetten, John Jansen van Galen deed onlangs van zich horen op nostalgische toon in OVT:
De Column van John Jansen van Galen – OVT – VPRO
Ik herinner me Het Gebouw van de VPRO nog. En Ronflonflon, De Wilde Wereld en meer van die dingen. Het onbekende stak me aan. De humor, de losheid, de muziek, de anarchie. Want wie boeit dat nou die grijze middelmaat, de mainstream, de massa?
Het is de radio die mij heeft grootgebracht. Maar ik ben bang dat we dit een beetje kwijtgeraakt zijn. Hoewel de podcast die oude tijden doet herleven. Vanuit de onderstroom.
Radioarchieven die verdwijnen
Ik heb een paar jaar met radiomaker Bert Kommerij samengewerkt als muziekcomponist, sounddesigner en editor. Mede door hem zit ik dit nu hier te tikken want Bert stak me aan met het Gesproken Woord Virus. Die hoorde mijn muziek en geluiden en voelde verwantschap.
Zo werkte ik met Bert aan de radiodrama’s Flickr Radio en Media Me. Flick Radio is èn een radioproductie èn een televisieproductie. Het is dat ik Flick Radio op mijn eigen Soundcloud-account heb staan, de productie van de RVU staat verder nergens meer online. Daarom mijn advies aan alle makers: start een eigen domein, dat is jouw archief. En een oproep aan de NPO: sta toe dat de makers hun eigen content zelf mogen hosten om zo hun eigen portfolio in stand te houden.
Recentelijk vroeg ik aan Bert Kommerij of het radiodrama uit 2001 dat hij maakte, Meneer A, nog ergens online stond. Niet dus. Bert heeft het nu zelf weer online gezet. Dit radiodrama heeft mij geïnspireerd en een basis gevormd om tot Flick Radio te komen.
Meneer A by bert kommerij | Free Listening on SoundCloud
Ik schat in dat zoiets als Meneer A of Flick Radio anno nu niet meer gemaakt kan worden voor de radio. Denk je ook niet?
Song by Song
Vanwege mijn avonturen in het minimaliseren, ik verwijder inmiddels met het grootste gemak content van mijn telefoon, pleurde ik ook al mijn podcast uit Overcast. Gewoon opnieuw beginnen. Ik zocht op het woord “song” en stuitte tot mijn verwondering op een enorm lange lijst aan podcasts. Ik kwam bij de podcast Song By Song terecht die alle nummers van Tom Waits onder de loupe neemt. Per aflevering 1 track. Erg gaaf want wie is er nu geen liefhebber van de heer Waits?
Down, Down, Down, Swordfishtrombones, Tom Waits [102] — Song by Song — Overcast
Russell Brand vlamt
In prachtig Cockney blaft Russell Brand de microfoon vol voor zijn podcast Under the Skin With Russel Brand:
Cockney lijkt trouwens verrekte veel op Haags. Hoewel er veel over taal geouwehoerd en geschreven wordt, over de verwantschap tussen Cockney en het Haags hoor ik niemand. Toch gek want wat mij betreft is het volkomen logisch omdat Londen en Den Haag in een rechte lijn liggen.
Maar in tegenstelling tot het Haags hoor je dat Cockney wel vaak op radio en tv. Mensen zoals Adele, Mick Jagger of bovengenoemde Russell Brand kuisen hun prachtige accentje niet. Gelukkig maar.
Luisterruit, een podcast terwijl je door de ruit staart
Manon van Hoeckel en Tom Loois mailden me over de podcast die ze in opdracht van de NS maken: Luisterruit. Ik ga die podcast binnenkort beluisteren vanuit een rijdende trein. Zoals het hoort.
Luisterruit – verhalen voor onderweg
Anchor flikt het weer
Hoewel ik relatief weinig mensen ken die op Anchor zitten, qua techniek is het rete handig. Recentelijk hebben ze functionaliteit toegevoegd om gesprekken op te nemen die je met andere Anchor-gebruikers voert. Hierdoor kun je heel eenvoudig een podcast met mensen op afstand maken. Misschien dat ik dat in de toekomst ook eens ga gebruiken.
Introducing Record with Friends – Anchor – Medium
Nou dat was ’m weer. De mazzel!
Geef een reactie