Teveel zieke geesten

You Can’t Argue with a Sick Mind – Joe Walsh


De vermissing van Anne Faber

Het trieste verhaal van de moord op Anne Faber hield mij deze week bezig. Waarmee het zoveelste bewijs werd geleverd dat sommige mensen ziek in de kop zijn en niet te behandelen laat staan te genezen zijn.

Het zal door onze Calvinistische inborst komen (zie tv-programma Achter de Dijken) dat we de dader vaak ook als slachtoffer willen zien. Waarmee we het gevaar juist opzoeken, de daders als het ware zelfs uitlokken.

Dirty John

Heel toepasselijk, het was voor mij ook de week waarin ik de podcastserie Dirty John beluisterde. Dat dirty slaat overigens niet op zijn seksuele behoeften of zijn vingernagels maar op iets anders. Na episode 1 was ik gelijk hooked

De podcast vertelt het verhaal van Debra Newell die op 59-e jarige leeftijd na 4 gestrande huwelijken deze John De Viezerik via een over-50 dating site ontmoet. In John’s bio vallen de woorden “Christelijk, gescheiden, arts” te lezen en Debra voelt zich gelijk veilig. Precies zoals John het bedacht heeft. Want dom is de man namelijk niet, sterker nog: de man is uitermate slim.

John is een manipulator eerste klas. De volwassen kinderen van Debra vertrouwen hem voor geen meter. Vanaf de 1e paar minuten voel je aan dat dit verhaal een enorme twist gaat krijgen, dat deze John helemaal niet is wie hij zegt dat hij is.

Het is een productie van de Los Angeles Times. Met reportages en teksten van Christopher Goffard die in 2011 nog voor The Times een Pulitzer Prize in de wacht wist te slepen. De podcastserie werd geproduceerd door Karen Lowe die ondermeer ook voor This American Life werkt. 

Een absolute aanrader dus!

Introducing Dirty John — Dirty John — Overcast

Dirty John Part 1: The Real Thing – Los Angeles Times – Who you marry might be the most important decision of your life, but it can also be the least rational.

Mens Erger Je Niet

Doordat ik helemaal werd opgeslurpt door Dirty John ben ik helaas nog niet toegekomen aan het beluisteren van de Radio Doc “Mens Erger Je Niet” van De Kostganger die ik in een vorige nieuwsbrief genoemd heb. Dat ga ik zo snel mogelijk inhalen! Luister via onderstaande link.

“Mens Erger Je Niet” & Gek van geluid – Radio Doc – Mens erger je niet – 2Doc.nl – Het valt niet te ontkennen dat spanningen in de wereld – terreur, radicalisering, economische onzekerheid – ervoor zorgen dat we steeds vaker met een scheef oog naar ‘de ander’ kijken. Irritaties nemen toe, en daarmee ook de oproep tot verdraagzaamheid.

Geaffecteerd lullen

Ik heb beloofd om iets te schrijven over gesproken taal. Ben ik nog niet aan toegekomen. Het viel me op dat de laatste Yous & Yay podcast met Ronnie Flex zwaar beroerd klinkt. Het geluidsvolume tussen de stemmen schommelt wel heel extreem, waardoor een stem soms wegvalt en een andere stem plotseling keihard uit de boxen klinkt. En dat zijn nota bene mannen die gewend zijn om met microfoons om te gaan! Kortom, een lesje hoe je het niet moet doen:

Yous & Yay & Ronnie — Yous & Yay: New Emotions — Overcast

Wat wel goed is, klip en klaar qua geluid en qua interview:

Met Lex Bohlmeijer van De Correspondent #7 — Lijn 14 — Overcast

Crooked Media gaat schrijven

Crooked Media scoorde onwijs veel aandacht en luisteraars met ondermeer haar podcast Pod Save America waarvoor ze ondermeer president Obama geïnterviewd hebben. Nu is men naast podcasting ook geschreven stukken gaan publiceren op haar website. Een logische stap naar mijn idee.

Crooked Media expands from podcasts to text, with a new site and plans for investigative reporting » Nieman Journalism Lab

Tom Petty

Vorige week overleed Tom Petty plotseling. En opnieuw is het dan RollingStone magazine die een mooi eerbetoon maakt voor haar podcast Music Now:

Tom Petty: His Life and Music — Rolling Stone Music Now — Overcast

In Nederland missen we zoiets. Als er een musicus overlijdt dan is er geen podcast die er aandacht aan besteed. Anne Faber krijgt (terecht) massaal de aandacht maar als een Tom Petty of een Walter Becker doodgaat dan is er geen enkele aandacht voor. Toen Prince en Bowie gingen hemelen was dat overigens wel het geval. Het zal aan ons Calvinisme liggen dat alleen De Hele Grote Goden vereerd worden.

Alles moet anders. Maar daarover een volgende keer meer want ik heb ook nog een leven!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.