(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Checklist: hoofdtelefoon niet vergeten!

En de zonnebrandolie…


Vakantie tussen je oren

Ik zet tig keer per dag een hoofdtelefoon op. 

In de fameuze Raapey Road studio is de prachtige Sennheiser HD 600 favoriet. Maar ook als ik samen met mijn vriendin op de bank zit steek ik regelmatig de hoofdtelefoon in mijn MacBook Pro om “even iets te checken” qua muziek, editing, mixage, sound design. 

Ik zet een hoofdtelefoon op en waan me in een andere wereld. Vakantie in eigen hoofd.

VPRO Koos

Veel apps overvoeren je met updates. VPRO Koos doet precies het tegenovergestelde en geeft elke dag slechts vijf kijk-, lees- en luistertips. En daar zit af en toe dus ook een leuke podcast tussen.

VPRO Koos – over de vpro – VPRO

Voorleesservice

Play.ht is een service die een tekst van een website voorleest. En dat klinkt niet als je bezopen schoonmoeder maar is echt heel goed te doen. Lees dit maar eens, inclusief diverse luistervoorbeelden:

Introducing audio – Refind – Medium

Livemuziek als podcast

Het Amerikaanse NPR organiseert Tiny Desk Concerts en zet daarvan zowel de videoversie als de audioversie online in de vorm van een podcast. Het is een mooie methode die op navolging van bands kan rekenen, zou ik denken! Fans en potentiële fans zullen daar echt dolblij mee zijn, denk ik dan…

Aldous Harding — Tiny Desk Concerts – Audio — Overcast

Muziek in podcasts

Ik heb het al eerder over het gedoe met de muziekrechten gehad, maar hier hoor je het eens van een ander:

Music for Podcasts — Myths, Licences, and What You Need to Know

Anchor biedt gemak

Anchor is een dienst die ooit begon als een soort Twitter-achtige service om korte gesproken fragmenten mee te sharen. De laatste tijd is Anchor zeer actief om de service te voorzien van allerlei toeters en bellen zodat de gebruiker nog eenvoudiger een programma/show kan bouwen aan de hand van gesprekken, interviews, interludes en muziek.

Anchor biedt zodoende een gratis service waarbij zij het telefoonnummer van de te interviewen persoon bellen en het gehele gesprek opnemen zodat jij het kunt gebruiken in een programma/show. En het toevoegen van muziek gaat doodeenvoudig via Apple Music of Spotify. Bovendien kan een ieder op Anchor een gesproken reactie bij je achter laten, een beetje zoals het inbellen op een radioprogramma. Deze audio kun je zelf natuurlijk ook weer insluiten in een programma/show. 

Maar het mooiste is nog wel dat je dit allemaal op een iPhone of Android telefoon kunt doen. Zo doodeenvoudig dus. En ja, je kunt ook professioneel opgenomen bestanden uploaden via de browserversie op een vaste computer/laptop. 

Om wijlen Eddy Wally maar weer eens te citeren: wow!

Men biedt overigens ook (natuurlijk!) podcast functionaliteit en het zou daarom best weleens een hele grote speler op dit vlak kunnen gaan worden. Met name nu men recentelijk nog iets heeft toegevoegd aan het systeem: de mogelijkheid om een podcast die je al hebt over te zetten (te migreren) naar Anchor. En dat allemaal op zo’n dooreenvoudige manier en gratis dat je afvraagt: waar zit dat addertje?

Switch your existing podcast to Anchor – Anchor – Medium

Makers opgelet!

Korte Golf organiseert weer een wedstrijd. Deadline is 1 november 2017 om 23:59 uur. Dus je hebt nog even…

WEDSTRIJD — KORTE GOLF

“Your computer was infected”

Een week geleden werd ik gebeld door een mevrouw met een Indiaas-accent. Ze belde met een Amsterdams nummer, daarom nam ik op. Maar al snel wist ik dat ik met een oplichter te maken had. Ze vertelde namelijk dat ze van de firma Windows was. Ik heb haar even aan de lijn gehad omdat ik heel nieuwsgierig was naar hoeveel onzin er uit dat mens zou komen.

Mevrouw hield vol dat mijn Windows computer besmet was geraakt met een zeer gevaarlijk virus en dat ik en mijn hele netwerk daarmee gevaar liepen. Ik vertelde dat het oude Windows ding al jaren ongebruikt en losgekoppeld van ons netwerk op zolder lag. Afgelopen 10 jaar is het geen seconde gebruikt.

Helaas gooide mevrouw de hoorn erop na mijn poging haar identiteit te verifiëren. “I want to trust you, so how can I verify you are the person you say you are?” Ik vroeg mevrouwtje mij een mailtje te sturen. Ze verbrak daaropvolgend de verbinding.

Reply All is een podcast die grossiert in verhalen die zich online afspelen. Zodoende kwam ik erachter dat soortgelijke oplichters op dezelfde manier ook in Amerika te werk gaan. En ook inclusief Indiaas klinkend accent. Luister naar het 1e deel (2e deel staat inmiddels ook online) van Long Distance waarbij men een poging doet om de oplichters echt ff goed uit de tent te lokken. Lachwekkend gewoon:

#102 Long Distance — Reply All — Overcast

Gimlet gaat ook video doen

Reply All is van Gimlet Media en is zakelijk gezien goed bezig. De podcasts die Gimlet onder haar vlag heeft trekken vele luisteraars waardoor de sponsors in de rij staan. Maar nu gaat men ook films en televisie maken. De investeerders hebben daar blijkbaar nog meer vertrouwen in dan in de podcasts. Lees het maar:

The latest trend in podcasts? Making them into movies

Het groeimodel. Je begint met een audiopodcast, maakt er een soort label van, een verzamelplek en gaat vervolgens ook nog televisie en films maken. Het kan, maar vraag me wel af waarom je dat zou doen. Natuurlijk, als je klein bent dan moet je groter groeien maar aan die groei zit naar mijn idee wel een grens. 

Dat was hem wel weer wat mij betreft. Hoe vond je ’m?

De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.