(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Muziekverhalen vernederlandsen

“Knowledge is freedom and ignorance is slavery” – Miles Davis


Onzichtbaar design

De podcast Ongesigneerd is de Nederlandse versie van de populaire Amerikaanse podcast 99% Invisible. Ik heb ze al eens eerder in mijn nieuwsbrief genoemd, maar het gaat me nu om iets anders. De makers maken er geen geheim van dat het op 99% Invisible gebaseerd is. Helemaal prima want men heeft weliswaar hetzelfde thema (onzichtbare ontwerpen waar een normaal mens overheen kijkt) maar qua vertelvorm, muziek en sounddesign geeft men er een geheel eigen draai aan. 

En voor wie het gemist heeft, men was alweer aan haar 2e seizoen toe. 

Ongesigneerd II – podcasts – VPRO

Wereldwijd zijn er natuurlijk nog veel meer podcasts die zich lenen om te vernederlandsen. Want wat te denken van bijvoorbeeld al die podcasts die over muziek gemaakt worden?

Muzikale intimiteiten

In Song Exploder interviewt Hrishikesh Hirway de maker van een muziekstuk en laat via fragmenten van het opnameproces horen hoe het nummer tot stand is gekomen. Hrishikesh knipt zijn eigen vragen vrijwel altijd uit de opnames waardoor het lijkt alsof de muzikant het rechtstreeks aan de luisteraar uitlegt. 

Het is vaker gezegd: de podcast is een intiem medium.

Song Exploder: BJÖRK by Hrishikesh Hirway | Free Listening on SoundCloud

Mastertrack, de Belgische Song Exploder

Het concept van Song Exploder is door het Belgische Radio 1 vervlaamst. Men duikt in een liedje en laat de maker(s) ervan uitvoerig vertellen hoe het tot stand kwam. 

“Allez amai!” 

Fragmenten uit het opnameproces zoals bij Song Exploder hoor je hier zelden, men houdt het veelal bij woorden. En de interviewer knipt zichzelf er ook niet uit. Het heeft dus meer de traditionele vorm van een vraaggesprek. Maar het levert wel mooie verhalen over muziek op waarbij men inzoomt op dat ene liedje. Zoals deze met de man van Zita Swoon:

‘My Bond With You And Your Planet: Disco!’ – Zita Swoon | Radio 1

Met 2 microfoons in je garage

Dat het interview nog altijd een prima methode is maakt grootmeester Marc Maron keer op keer duidelijk. Ik heb het vaker over Marc gehad maar hij mag dan ook niet in dit muzikale overzicht ontbreken. En al helemaal niet omdat hij dus onlangs het muzikale genie met de naam Randy Newman in zijn Garage achter de microfoon had zitten.

Episode 831 – Randy Newman — WTF with Marc Maron Podcast — Overcast

Wim doet ook Randy

Maar nu ik de godennaam Randy Newman heb laten vallen wil ik ook iets ouds de revue laten passeren: The Noordhoek Tapes. Deze opnames zijn dankzij Woord.nl te beluisteren. In de fraaie collectie vond ik onlangs een historisch interview terug van Wim Noordhoek met een jonge Randy Newman. 

The Noordhoek Tapes 4: Randy Newman – Woord.nl – Woord.nl

Technisch navelgestaar

Sommige mensen *vinger opsteken doet* krijgen rooie oortjes van verhalen over techniek, het opnameproces van muziek. Ik smul echter van het soort technische dilemma’s die muzikanten moeten maken omdat ik ze als muzikant maar al te goed herken. De liefde voor een “verkeerd” klinkende microfoon, het aansluiten van een basgitaar op een gitaarversterker, een mix die 2 maanden in beslag nam en meer van dat soort muzikale snoeptuinverhalen. 

Kortom: heerlijk geleuter over opnameprocessen. En precies dat soort verhalen brengt de Tape Op podcast. Luister bv naar het gesprek met de illustere producer Don Was:

Episode 7: Don Was — Tape Op Podcast — Overcast

Muziek tot op het bot analyseren

Switched on Pop heeft als ondertitel “A podcast breaking down how popular music works”. En zo is het. Hier wordt in de overtreffende trap ingezoomd op hoe melodie, harmonie en baslijntjes samenwerken in een song. Men pluist ritmes en teksten uit. En de kleinste details in het geluid worden door de presentatoren opgedolven en afgestoft. Het muzieknerd gehalte is maximaal maar dat verhoogt juist de feestvreugde.

Zelfs over shitmuziek waarbij het glazuur van je tanden schiet kunnen de muzieknerds nog een mooi verhaal vertellen. 

65. Selena Gomez: Bad Liar, Psycho Songwriter — Switched On Pop — Overcast

Songwriters interviewen songwriters

Net als Marc Maron gossiert de Sodajerker podcast in goeie gesprekken met goeie gasten. Meestal wordt het gesprek met een bekende songwriter via de telefoon gevoerd. Ze, twee heren in dit geval, hebben diverse grootheden al gehad in hun show. En het levert altijd opvallende gesprekken op die je niet vaak hoort of leest in de muziekbladen. Dat ligt denk ik aan het feit dat de twee zelf ook songwriters zijn. Afkomstig uit Liverpool met dito vermakelijk accent. Luister maar eens naar een van de eerste interviews die ze deden met geniaal songwriter en dwarsdenker Andy Partridge van de band XTC:

Episode 8 – Andy Partridge | Sodajerker

Als ik even door mag gaan op Andy Partridge: de man werkte ooit samen met een andere muzikale held van mij, Todd Rundgren (was zelf ook te gast in Sodajerker). De ruzie tussen die twee is legendarisch. Andy brengt het in het interview ter sprake. Een succesvolle ruzie wat mij betreft aangezien Skylarking, het album dat het resultaat van die “mislukte” samenwerking is, zonder meer een muzikaal meesterwerk is.

Skylarking – Wikipedia

Dat is ook het mooie aan muziekverhalen, ze verlopen vrijwel nooit soepeltjes. Zonder geploeter, geruzie en getwijfel, geen muziek. En ook geen verhaal. 

De Vlaamse lachkick

De eindredacteur van De Morgen, Frederik De Backer, lacht zich helemaal gek tijdens het interviewen van een ‘muzikant over muziek’, zoals hij zijn podcast Antiradio noemt. Frederik is zelf ook muzikant, maar bovenal een lachebekje. Roept de muzikant “Allez ik had gisteren een optreden jongen!”, dan gilt Fredrik het van genot al uit. Het werkt aanstekelijk.

Luister bijvoorbeeld naar het al wat oudere gesprek dat hij had met Arno Hintjes. Alleen loopt de laptop van Frederik tijdens dat gesprek vast, tja het blijft natuurlijk een Belg, wat hem het lachen even benam.

69 Arno Hintjens (Arno, TC Matic, Tjens Couter) — Antiradio — Overcast

Dit lijstje kan ik zo lang maken als ik wil. Waarvan akte.

Tot slot een wat meer technisch verhaaltje over het soepel uitwisselen van podcasts tussen devices. Ik publiceerde het vandaag op mijn persoonlijk blog. Alleen voor de liefhebbert, een soortemet ode aan Overcast:

Soepel podcasts uitwisselen tussen iOS en Mac – Marco Raaphorst

Over en sluiten. Heb een goed weekend!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.