(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

We kunnen nu niet stilstaan

“I’ve been an asshole for like 50 years”, Marc Maron


Wie zich afvraagt wie de fuck die Marc Maron is, welnu, Marc is dé Marc van de What The Fuck podcast.

Hier zie je hem met Obama die hij ooit te gast had in zijn Garage waar ‘ie al zijn interviews opneemt:

foto: Pete Souza

En het leverde nog een verdraaid goed gesprek op ook!

Gallery — Marc Meets Obama

Marc is een soort moderne Theo van Gogh. Hoewel hij wel een stuk liever voor zijn gasten is. Zelden zet hij ze echt onder druk. Voordat het gesprek begint doet Marco een lange monoloog en vertelt ‘ie hoe hij het interview ervaren heeft. Als opwammertje. Maar ik skip dat vrijwel altijd. Ik wil gewoon het gesprek horen zonder voorspel.

Marc houdt het simpel. De bekende Amerikaanse opsmuk is in zijn WTF podcast geheel afwezig. Marc gaat geen onderwerp uit de weg. En dat 2 maal per week, op maandag en donderdag. Gesprekken die meestel ruim een uur duren. Sure, hij hoeft ze niet te editen en knipt er in principe niets uit, maar toch… 2 afleveringen per week!

Hij wordt er trouwens niet arm van. Goeie rauwe gesprekken zonder een blad voor de mond te nemen vanuit een garage ergens in LA.

Met de neus op de feiten

Van de week tikte ik overigens de 49 jaartjes aan. Nog altijd geen 50, zo moet je het zien. Maar koud 1 dag ervoor leverde mijn dochter het bewijs dat ik niet meer de jongste ben. Vanaf de achterbank van onze leenauto vroeg ze mij haar iPhone middels USB aan de muziekspeler te koppelen. Er zat helaas geen WIFI op het ding maar USB trok ‘ie prima. Via 1 druk op de knop Media zag het apparaat de iPhone voor een iPod aan. Zodoende kon mijn dochter alles afspelen vanaf de achterbank. Spotify, iTunes, Podcasts. Eitje eifoon. 

Ze zeggen dat veel mensen in de auto naar podcasts luisteren. Ik snap nu waarom. Voorheen gebruikte ik altijd de radio in de auto. Maar man, man, man wat een storingen levert dat op zeg! 

“Ik rij nu een tunnel in! %#&@^#*@&@!(@>E+#^@&#….…… .. .  ..”

Het is eenvoudiger om de iPhone gewoon via USB in te pluggen en met de NPO app radio te streamen. Ben je gelijk van al die storingen af.

Apple heeft trouwens een mooie oplossing voor in de auto: CarPlay.

iOS – CarPlay – Apple

Ontwikkelingen

Mensen krijgen in de smiezen dat ik me bezig hou met podcasting. En dus krijg ik de tips nu dubbel op driedubbel aangeboden. 

Ik zet die tips voor deze week maar even op een rij. Nu we er toch zijn, ja toch?

De nieuwe kansen van podcasting – Emerce – Een aardig stuk van Jeroen Mirck over de podcastrivival waarbij oa ingezoomd wordt op de platformen van BNR en Dag en Nacht Media.

Yous & Yay: New Emotions – VPRO – VPRO investeert aardig in de podcast. Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig en Seb zijn gecontracteerd en spreken maandelijks héél lang met een interessant iemand in de studio. De 1e staat online en Herman Koch is te gast. Beetje een klef gesprek. Men kent mekaar.

Iets anders, sec genomen is het geen podcasting maar het sluit er wel naadloos op aan: Facebook Live Audio. Facebook is dit aan het uitrollen als tegenhanger van Live Video. En dat belooft wat naar mijn idee. Iedereen kan straks op Facebook live “radio” maken. Heel handig voor mensen die interviews doen, nieuws brengen of iets te presenteren hebben. Van die live-uitzending kun je zelf natuurlijk ook weer een podcast maken. Kortom: dit hou ik ff goed in de gaten komende tijd!

Ben ik zo’n Facebook-fan? Nou nee, maar het is wel handig dat de massa daar in 1, 2 of 3 stappen te bereiken is! Zijn waar je publiek is, is de regel.

Facebook Live Audio Is Rolling Out Soon. Here’s How to Use It | Inc.com

Ook heel leuk: designer Seung Tae Oh lanceerde haar project ‘Making Podcast Physical’. Door de podcasts in fysieke vorm te verkopen krijgen de fans echt iets in handen dat bewaard kan blijven. Een nieuwe manier om geld te verdienen met je podcast. Prima idee!

foto van Seung Tae Oh

Een methode die zich natuurlijk prima leent voor met name de podcastseries zoals Serial en S-Town. 

SEUNG TAE OH

Ook The Next Web besteedde er aandacht aan:

These beautiful books are actually podcasts

Van de week kwam Marco Martens kort voorbij in een aflevering van Nooit Meer Slapen. Hij maakt de podcast ‘Morgen zal ik thuis zijn’ en houdt gesprekken met artiesten zoals Def P. die èn ambitieus zijn èn vader of moeder zijn. Marco kreeg zelf een kind en vroeg zich af hoe je 1 en 2 kunt combineren.

Open Kaart: spoken-word artiest Marco Martens – Nooit Meer Slapen – NPO Radio 1

Dat probleem heb ik allang niet meer. Mijn dochter wordt volgende week 15 en is allang blij als pa met zijn recordertje nu eens eindelijk opzout… kan zij lekker chillen op de bank.

Ook nieuw, althans voor mij, een podcast van en voor bewonderaars:

Kopstuk: een nieuwe podcast van bewonderaars – Vrij Nederland

Da’s altijd link, iemand heel erg bewonderen. De 1e aflevering met Arnon Grunberg vond ik dan ook echt té klef. Teveel bewondering, te weinig opgetrokken wenkbrauw. Om mijn oma te citeren: “het is in en uit m’n kont met die twee”. 

Maar laat ik niet te zuur doen, want als podcastpositivo moet ik natuurlijk elke podcaster vanaf de zijlijn blijven aanmoedigen. Dat doe ik dan ook. Ik blijf het allemaal volgen.

Tot slot, dankzij De Grote Harry Bannink Podcast zijn een stel oudgedienden de podcast aan het ontdekken en aan het promoten. Waaronder krasse knar Joost Prinsen:

De Gooi- en Eemlander – Joost Prinsen: Reissmicrofoon

Leuk toch zo’n week?

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.