Muzikaal erfgoed

En NU is Nederland aan de beurt!

Een paar weken terug sprak ik met een zangeres die een podcast over muziek aan het maken is. Een beetje zoals ik dat ook doe met VERVORMER door andere perspectieven te bieden dan wat muziekjournalisten doen. 

Er was iets dat ze vertelde dat bleef hangen. Een tijdlang luisterde ze naar Amerikaanse podcasts maar dat ging haar tegenstaan. De Amerikanen zijn een ander volk en maken zich soms druk om dingen waar je in Nederland niemand in staat van opwinding van kunt krijgen. Ik herkende dat en besef dat ik vaak in mijn nieuwsbrief Amerikaanse voorbeelden aanhaal, simpelweg omdat het podcasten daar vele maken groter is dan hier. Maar zijn die voorbeelden ook van toepassing op Nederland?

En waarom naar een ander land kijken? We moeten stronteigenwijs zijn en juist authentiek ons eigen ding maken. Uitgesproken Nederlands moeten we zijn in onze podcasts, vind ik.

Helaas, voor wat betreft de techniek zullen we moeten leunen op het buitenland. In Nederland is er werkelijk geen enkel techbedrijf te vinden dat iets op het vlak van podcasting te bieden heeft.

Zo kwam ik van de week twee interessante techie dingen tegen. Simpelcast een podcasthost zoals SoundCloud maar dan puur voor podcasting. Met 12 dollar per maand is het duurder dan SoundCloud en zie ik vooralsnog geen voordelen ten opzichte van SoundCloud. Maar goeds, ik wil het wel even in mijn nieuwsbrief genoemd hebben:

Simplecast | Podcast Hosting & Metrics Made Easy

Ook stuitte ik op de tool Forecast van Marco Arment (bekend als maker van Overcast) dat zich een “podcast MP3 post-production” tool laat noemen. Je kunt ermee een wavje of aifje poepsnel naar een mp3tje converteren. En wat tags toevoegen. Ook biedt het de mogelijkheid om hoofdstukken/chapters aan je podcast toe te voegen. En het kost geen moer, het is gratis!

Forecast: A must-have tool for Mac podcasters – Six Colors

Ik lees steeds meer artikelen over hoe Spotify zich meer als brede audiodienst wil neerzetten. Haar muziekdienst is tot op heden verliesgevend gebleken, wellicht dat podcasting daar verandering in kan gaan brengen?

Spotify: Van muziekdienst naar internetbedrijf dat zich focust op audio

En een druk weekje voor VERVORMER

Met mijn podcast VERVORMER gaat het te gek. Er is zelfs veel aandacht vanuit radio en kranten. Afgelopen zaterdag mocht ik samen met Tom America in het programma Spijkers Met Koppen komen aantreden. Het fragment is terug te luisteren (vanaf 1:36:55). En er is ook een video van gemaakt.

Dolf Jansen noemde het in de uitzending “een fascinerende podcast.”

Een fijn compliment!

fotograaf: Karin Ramaker

Afgelopen maandag wijdde Het Parool twee pagina’s aan mijn podcast en het onderwerp waar het allemaal om draait: het lied Maternité. Het stuk werd geschreven door muziekredacteur Erik Voermans aan de hand van quotes uit mijn podcast. Erik is zelf ook muzikant en dat merk je aan zijn manier van schrijven:

klik voor vergroting

En vandaag, vrijdag 16 februari, staat er een stuk in het Dagblad v/h Noorden.

klik voor artikel

Aanstaande maandag komt er nog een radiomomentje aan op de Vlaamse zender… maar dat bewaar ik voor volgende week. Als je meer wilt weten over mijn podcast, kijk op vervormer.nl


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.