(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

De Dutch Poddies

Wolk in ’t hoofd

Wat er nu met podcasting in Nederland staat te gebeurenlijkt op de bruisende tijd toen het bloggen in Nederland elk jaar langzaamaan telkens meer mainstream werd. Terwijl de simpele ziel met een wolk in ’t hoofd liep te dwalen wist jij het allang: Dit Gaat Ooit Heel Groot Worden.

Waat sjteit te gebeure!

Ik herinner me de Dutch Bloggies nog. Het werd tussen 2000 en 2010 georganiseerd. Een jaarlijks avondje in Den Haag waarin zowel het publiek als een officiële vakjury bepaalde welke blogs de besten van Nederland waren. Of je nu als amateur op een houtje zat te knagen of dat je bij de pestkoppen van Geen Stijl de boel vol zat zieken, het maakte de Bloggies niets uit. De Dutch Bloggies was jarenlang het bindmiddel van de Vaderlandse bloggenste bende. Een feestje om naar uit te kijken terwijl de simpele zielen nog geen flauw benul hadden wat er gaande was.

En dus kreeg ik een ingeving: het wordt tijd voor de Dutch Poddies! Een jaarlijkse avondje voor podcasters met een prijsuitreiking in dezelfde losse sfeer als de Dutch Bloggies. Bier, een handje pinda’s, openhaard-tv en een rad van fortuin. Dat idee.

Nou goed… wie weet!

Radio 1 richt zich op de podcast

De NPO (lees: heel veel wolken in de kop) begint inmiddels wat wakker te worden!

En net als bij tv is het een trend dat luisteraars vaker hun eigen moment kiezen om naar hun favoriete programma’s te luisteren via de NPO Radio 1 site of via de mobiele app. En in navolging van de Verenigde Staten rukt ook de podcast langzaam op in ons land.

Veranderingen op NPO Radio 1 – NPO Radio 1

Spotify komt met Spotlight: gesproken audio

Spotify ziet het podcasten maar groeien en groeien en ruikt het geld van de adverteerders die werkelijk staan te popellen om podcasters te bedienen. Daarom begint Spotify nu met een eigen gesproken audio kanaal: Spotlight. Een podcast kun je het niet noemen want een podcast moet immers in alle apps beluisterd kunnen worden. Deze non-exclusiviteit is wat podcasting juist zo leuk maakt (RSS for the win!). Maar goeds wat Spotify gaat doen sluit er wel op aan en is kuch interessant!

Spotify Has New Plan to Take on Radio and Reinvent Podcasts – Bloomberg

Apple Podcast Analytics onder loupe

iCulture snuffelde aan de Apple Podcasts Analytics tool om inzage te krijgen in het luistergedrag van podcasts:

Apple Podcast Analytics: meer inzicht in je podcastluisteraars – Met Apple Podcast Analytics kunnen podcasters statistieken inzien over hun podcast. Maar hoe werkt Podcast Analytics precies, hoe goed krijg je inzicht in het aantal luisteraars en welke podcaststatistieken kun je verder achterhalen?

Hoe scoren radiozenders op social media in 2017?

De Radio Podcast kwam onlangs met een overzicht hoe radiozenders het “op social” doen:

Hoe scoren radiozenders op social media? – De Radio Podcast

Opvallend is wel dat cijfers van SoundCloud daarin ontbreken. Dit is DE tool voor podcasters. En hoewel de BCC met vele kanalen/accounts op SoundCloud zit, onze NPO en andere radiozenders, met uitzondering van Qmusic België, zit vooralsnog volgens mij in het geheel niet op SoundCloud.

Ook Slate

Slate is begonnen als blog maar trekt inmiddels ook veel bezoek en poen middels podcasts. Zo spreekt men over 100 million downloads in 2017. Dat zijn lollige cijfers om adverteerders mee aan te trekken lijkt mij. Podcasting zorgt bij Slate inmiddels voor 25% van de inkomsten en laat een progressief stijgende lijn zien.

Who needs video? Slate is pivoting to audio, and making real money doing it » Nieman Journalism Lab – Plus: WBEZ tries to turn a podcast into a franchise, Science Friday joins WNYC Studios, and Gimlet opens up the HBO playbook.

“Ik ben een zwaarademende mouthbreather”

Twitter is min favoriete tool voor overpeinzingen, wereldwoede en openbaringen. Zo kwam ik vandaag deze tegen via de eeuwige amateur die zichzelf Botte noemt:

https://twitter.com/bottejellema/status/956805991722602498

VERVORMER is live!

Van de week heb ik op maandag het intro (lees: promo) van mijn podcastserie in 6 delen over het lied Maternité online gezet. Het betekent de start van mijn fonkelnieuwe podcast VERVORMER genaamd, een podcast over muziek.

Luister naar het voorspel van VERVORMER/Maternité in 1 minuut en 28 seconden:

INTRO Maternité #0 by VERVORMER | Free Listening on SoundCloud

Aanstaande maandag 29 januari 2018 ga ik echt van start met de 1e aflevering van Maternité! Je kunt je natuurlijk nu al abonneren op VERVORMER.

VERVORMER is te volgen op:

De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.