(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #104 – Spotify koopt Gimlet Media en Anchor

Eerstens dit:

Er komt weer een Podcastclub aan. Op 14 februari komt Maarten Dallinga in het Torpedo Theater in Amsterdam vertellen over zijn podcast Anoniem Intiem, een onderzoek naar mannenontmoetingsplekken in Nederland.

Een kaartje kun je reserveren via torpedotheater.nl, stuur een mailtje naar reserveren@torpedotheater.nl. Denk eraan om op de avond zelf cash mee te nemen want in het theater is geen pinautomaat. 


Spotify koopt Gimlet Media en Anchor

Van de week werd bekend dat Spotify Gimlet Media en Anchor heeft opgekocht. De hamvraag die je bij die overname kunt stellen: wat is de reden dat Spotify dit doet?

TechCrunch schreef een analyse:

Why Spotify is betting big on podcasting – TechCrunch

Wat ik ervan denk? Met de aankoop van Gimlet Media wordt een succesvol podcastbedrijf aangekocht dat winst maakt. Winst is iets dat tot dusver voor Spotify niet mogelijk leek, waarover later meer. Met de deal koopt men een complete redactie waaronder oudgediende Alex Blumberg (oa bekend van This American Life) en een groep makers van uitstekende podcasts. En met Anchor koopt men een tool die volgens eigen zeggen gebruikt wordt door 40% van de nieuwe podcastsers. Dus èn een tool èn een groep experts.

Opvallend hieraan is dat Spotify steeds meer verschuift van puur een streamingdienst naar een totaal oplossing voor audiomakers. Daarnaast vermoed ik dat Spotify een soort Netflix voor podcasting wil gaan creëren, podcasts die exclusief op Spotify te horen zullen zijn. Maar ik hoop het persoonlijk niet want ik vind het open karakter van podcasting juist wat het zo prettig maakt. Je kunt met elke podcastapp naar een podcast luisteren. Deze keuzevrijheid is juist prettig voor de luisteraars. Ik hoop dat Spotify dat feestje dus niet gaat bederven.

En trouwens, voor het eerst heeft Spotify winst geboekt.

Spotify boekt eerste operationele winst – Emerce

Verslavend karakter podcasts

Chris van Mersbergen kreeg een nieuwe baan en moest elke dag de auto in: een uur heen en een uur terug (mits geen file). Wat doe je dan? Je zet de radio aan.

De radio kwam me na een paar weken ook de neus uit: steeds weer dezelfde dj’s met hun geijkte praatjes en plaatjes. Al die reclames. Radionieuws dat ik voor 80 procent al kende. Ik werd er niet vrolijk van, eerder geïrriteerd en chagrijnig.

En besloot vervolgens podcasts uit te gaan proberen. Het leverde het volgende stuk op:

Dit is waarom podcasts verslavender zijn dan de radio | ZO | AD.nl

De RodeCaster Pro krijgt veelgevraagde update

De opnamerecorder voor podcasters, de RodeCaster Pro krijgt een update waardoor het straks (deze maand, februari 2019) mogelijk wordt om alle microfoons en audiobronnen op losse sporen op te nemen zodat je deze later zorgvuldig kunt afmixen. Hiermee wordt het apparaat wellicht wel dé oplossing voor veel podcasters die zonder computer een mooie podcast willen bouwen.

Multitrack Is Coming To The RØDECaster Pro

Ik hoop het ding binnenkort eens aan de tand te kunnen voelen.

De nieuwe podcastregeling van Buma/Stemra

Van de week vernam ik dat Buma/Stemra haar podcast regeling had aangepast. Aangezien dat nogal wat vragen opwierp mailde ik Buma/Stemra hierover en plaatste het als open brief op mijn blog:

Open brief aan Buma/Stemra ivm wijzigingen podcast regeling – Marco Raaphorst

Het kreeg al snel een vervolg, hier is het antwoord van Buma/Stemra:

Antwoord op Open brief aan Buma/Stemra ivm wijzigingen podcast regeling – Marco Raaphorst

Dat was ’m weer. De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.