(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #125 – citaatrecht bestaat straks niet meer

Als ik kijk naar hoe er tegenwoordig door de grote techgiganten wordt omgegaan met het citaatrecht dan denk ik dat het citaatrecht straks niet meer bestaat. Sterker nog: dat is soms nu al het geval.

En onder druk van de Europese Unie (lees nieuwe aangenomen Europese wetten) worden de techgiganten zelfs gedwongen om content tegen te houden van publicatie als men maar het minste of geringste vermoeden heeft van een copyrightkwestietje. Wat eenvoudig ingezet kan worden als methode voor censuur.

Geen goed nieuws dus voor journalisten en podcasters!


Mijn video met podcast citaat werd verwijderd

Het overkwam mij van de week. Voor mijn blogpost over de De-esser maakte ik een video. In die video gebruikte ik een audiocitaat uit de podcast Water & Music van muziekjournaliste Cherie Hu. Cherlie praat namelijk met behoorlijk zwaar aangezette S-klanken. Kortom: zij is een goed voorbeeld om het gebruik van de De-esser mee uit te leggen. Mijn video was puur bedoeld als voorbeeld, educatief. En zelfs al was het dat niet, een audiocitaat is 100% legaal toegestaan.

Het is een raadsel waarom YouTube mijn video verwijderd heeft.

Afspeelkoppen in mijn browser

Toen ik van de week zocht op ‘glastonbury podcast’ kreeg ik bij de onofficiële podcast afspeelknopjes te zien in Safari op mijn iPhone. Dit gold overigens voor de officiële podcast niet! 

Je moet namelijk een paar dingen op je website instellen wil Google dit op deze manier tonen. Ik zal er binnenkort eens een technisch blog over schrijven want het is zeer de moeite waard om dat te doen. En het geeft ook maar weer eens aan hoe belangrijk het is om een eigen site/blog te hebben waarvan je de techniek kunt aanpassen voor een podcast.

Running adviseert podcasts

Magazine Running voor hardlopers kwam laatst met een artikel waaruit bleek dat men helemaal warm loopt voor de podcast. De redactrice die het stuk schreef luisterde altijd naar muziek tijdens het hardlopen maar stapte over op podcasts.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat je openstaat voor informatie en ideeën terwijl je loopt. Ideaal om een podcast te beluisteren en bij te leren! Ik luister vooral tijdens lange duurlopen en korte trainingen naar podcasts. Voor intervals vind ik ze minder geschikt. Dan focus ik op snelheid en niet op wat er gezegd wordt. Ik luister niet alleen tijdens looptrainingen naar podcasts. Ik doe dat bijvoorbeeld ook in de wagen, waardoor de files draaglijker worden. Ik zet ook vaak een podcast op om huishoudelijke taken plezanter te maken. Podcasts combineer je gemakkelijk met andere activiteiten. Ze zijn ook ideaal om te beluisteren aan het strand of het zwembad, goed idee dus voor als je binnenkort op vakantie gaat!

Het artikel is te vinden op Blendle:

Ga eens lopen met een podcast in je oren – Running.be – Blendle

100 jaar radio, een podcast in 4 delen

Herbert Codée die ook eens gastcurator was van Podpraat is een vierdelig podcastreeks begonnen over 100 jaar radio. De 1e staat inmiddels online en gaat over de welbekende Hagenaar Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda die als eerste pionier wereldwijd echte radiouitzendingen ging maken. Precies zoals we die vandaag de dag nog doen. Kortom, zoals ik vaak zeg: al het goeie komt uit Den Haag.

100 jaar radio: Idzerda van niets naar iets by De Radio Podcast

Bon In De Kunsten

Mijn oude bandmaat uit de band MAM, zanger Pieter Bon, maakt een podcast voor Omroep Tilburg over Tilburgse kunstenaars.

Bon In De Kunsten #10 – Jo Sporck, an episode from Omroep Tilburg on Spotify

Podimo, de Netflix voor podcasts?

TechCrunch schreef een blogpost over het Deense Podimo dat de ‘Netflix for podcasts’ genoemd wordt. Het heeft 6 miljoen aan investeringen opgehaald om zich te kunnen focussen op het winstgevend maken van podcasts. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog een beetje vaag.

Consumers are increasingly looking for premium, ad-free services and we see a huge potential in the podcasting space.

Ik vermoed dat Podimo een service wordt die net als Netflix de podcasts achter een betaalmuur gaat aanbieden.

Podimo raises €6M to become Europe’s ‘Netflix for podcasts’ – TechCrunch

De Podcastshow @ De Zwijger

Ter reminder wil ik opmerken dat ik voor De Podcastshow in Pakhuis De Zwijger volgende week donderdag 11 juli (vanaf 20.00 uur in de Studio) een presentatie zal geven over de hedendaagse podcastcultuur. Het belooft een interessante avond te worden met een aantal panelgesprekken en een interview met Lex Bohlmeijer. 

De toegang is gratis, maar meld je wel online aan!

Live podcastopname met publiek : De Podcastshow – Pakhuis de Zwijger

Nieuw website Podcastnetwerk

Het Podcastnetwerk, het Nederlandse netwerk voor en door onafhankelijke podcasters, heeft haar website vernieuwd. Ook ik ben lid met mijn podcast VERVORMER.

Check:

Podcastnetwerk – Een netwerk voor en door onafhankelijke podcasters

Mijn Thuisreis

Tot slot, dit terzijde: ik heb van de week de 1e single van mijn aankomende debuut EP Thuisreis gepubliceerd. Luister nu:

Kritiek – Marco Raaphorst

Heb een goed weekend en tot volgende week!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.