(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Hier is De Bijsluiter 🔋

In opdracht van Michiel van de Weerthof & Joost van Pagée (Soundtreks) verzorg ik de editing en de techniek van de podcast De Bijsluiter. Het is een podcast voor en met Brabantse zorg- en welzijnsmedewerkers gemaakt in opdracht van zorginstelling Transvorm. Bedoeld om het zorgpersoneel een portie inspiratie, ontspanning en zelfzorg te brengen omdat ze elke dag voor anderen klaar staan. Een mentale oplader dus.

De eerste aflevering staat inmiddels online:

Werkwijze

Samen met Michiel van de Weerthof heb ik een leadertune gemaakt in diverse varianten zodat we hem op allerlei plekken kunnen laten opduiken. We kozen voor een gefloten melodie omdat dit razendsnel een goed gevoel tot stand brengt.

Michiel heeft voor elke rubriek een jingle gemaakt als een muzikale inleiding. Deze rubrieken zullen in elke aflevering terugkomen en middels de muziek voor herkenning zorgen. Deze items worden gemaakt door Corinne Heyman, Marieke van de Ven, NLP Bart, Jozien Wijkhuijs, Michiel van de Weerthof en Joost van Pagée.

De podcastmakers sturen hun items als losse tracks naar mij op (interviewer, geïnterviewde, sounddesign, muziek + eventueel nog meer aanvullende audiosporen). Vervolgens importeer ik deze losse tracks in mijn project zodat ik elke track kan optimaliseren qua klank. Voor deze 1e productie kwam ik op precies 50 kanalen/sporen uit. Een behoorlijk complexe productie dus.

We maken veel gebruik van veldopnames, buitengeluiden, die ook onder de voice-overs van Michiel en Jozien Wijkhuijs gewoon lekker doorlopen. Het geeft een buitengevoel en voorkomt het naakte gevoel dat je met een voice-over kunt krijgen. Deze natuurlijke achtergrondruis vormt zodoende het decor van deze podcast.

Om online coronaproef te kunnen samenwerken gebruiken we een klein arsenaal aan websoftware. Zo gebruiken wij voor overleg Zoom. Het uitwisselen van bestanden doe we op Google Drive. En voor de documentatie gebruiken we Google Docs. Slack gebruiken we voor de communicatie. E-mail, heel sporadisch. En ja, bellen doen we ook gewoon nog :)

Om het Brabants te zeggen: we zijn een keigoed team!

Colofon

Eindredactie, format en concept: Soundtreks / Michiel van de Weerthof & Joost van Pagée.

Presentatie: Jozien Wijkhuijs & Michiel van de Weerthof

Team: Corinne Heyman, Marieke van de Ven, NLP Bart, Jozien Wijkhuijs, Michiel van de Weerthof, Joost van Pagée

Eindmix en techniek: Marco Raaphorst

De Bijsluiter is een initiatief van Transvorm, een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Noord-Brabant.

Voor meer informatie: soundtreks.nl/debijsluiter/

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.