Lokale Zaken, een special van NRC Haagse Zaken die ik monteer

Vandaag is de eerste aflevering van Lokale Zaken te beluisteren. Het is een special in vier delen van de podcast NRC Haagse Zaken die in het teken van de Gemeenteraadsverkiezingen staat.

In tegenstelling tot wat ik in begin dacht (politiek, saai) bleek dit niet waar te zijn. Het is een interessante aflevering geworden, ondanks dat we geen aanvullende muziek gebruiken zoals we bij NRC Vandaag wel doen. De swing van deze aflevering zit hem in de fijne dynamiek tussen de host Lamyae Aharouay en de gasten Titia Ketelaar en Iris Verhulsdonk. Het studiogesprek is versneden met reportagemateriaal dat Titia en Iris hebben opgenomen.

Montagetechnisch was het hier en daar een flinke uitdaging. Maar als het goed is, hoor je dat er juist niet aan af en klinkt het gesprek gewoon als een fijn studiogesprek, ondanks mijn knip- en plakwerk 😄

Zoals ik wel vaker heb geschreven, tegenwoordig kan ik een lastige knip vaak nog zo polijsten dat de luisteraar het niet zal ervaren als een knip.

Het grappige is wel dat ik soms de vraag van de producer krijg om een knip nog wat soepeler te maken terwijl het dan niet om een knip blijkt te gaan maar simpelweg de manier van praten is of door een bijgeluidje in de opname werd veroorzaakt. Maar ook dan grijp ik in want wat onlogisch, fout of raar klinkt moet eruit. Zonder dat het onmenselijk gaat klinken. Een balans daartussen zoeken blijft de uitdaging.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.