Hoe Qusay weer herenigd werd met zijn familie

Bijna een jaar geleden hoorde ik het verhaal van een goede kennis aan. Hij, Sjors Hijgenaar, vrijwilliger bij de Rotterdamse Douwers, een organisatie die hulpbehoevende jongeren uit Rotterdam helpt, had contact met de Syrische vluchteling Qusay die in 2015 op 15-jarige leeftijd samen met zijn broer uit Syrië was gevlucht voor de oorlog.

Zijn vader, moeder, jongere broer en zusje had hij daarbij moeten achterlaten. Veelal te voet was hij samen met zijn oudere broer door Turkije, Griekenland, Albanië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Slovenië, Italië, Zwitserland, Duitsland en uiteindelijk naar Nederland kunnen vluchten.

Qusay wilde graag zijn familie naar Nederland halen voor gezinshereniging. Helaas is het gezin arm en leken de kansen op het aanspreken van fondsen verkeken. Hij had namelijk al eens een beroep op het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam gedaan in verband met een laptop die hij voor school nodig had. Ook heeft hij andere beschikbare fondsen moeten aanspreken, ondermeer voor een operatie in Duitsland in verband met een schouderblessure die hij tijdens zijn vlucht heeft opgelopen. Dit soort fondsen keren doorgaans slechts een keer uit.

Qusay en Sjors besloten een crowdfunding te starten. Helaas stagneerde die alweer snel. Zodoende vroeg Sjors mij of ik misschien een idee had hoe ik hun kon helpen.

Ik stelde voor om een persbericht op te stellen en die naar mijn contacten te sturen, media mensen en journalisten van de NPO, De Correspondent, kranten, de radio.

Dat was in augustus vorig jaar. Maar geen enkele krant reageerde op mijn persbericht. Ook niemand van de NPO en De Correspondent reageerde. Wie wel van zich liet horen was Jacco van Giessen van RTV Rijnmond. Hij speelde het door naar de juiste redactie met een prachtig bericht en video als resultaat. Het item werd ook op het tv-kanaal van RTV Rijmond uitgezonden.

Met een geweldig resultaat tot gevolg! Sinds een paar dagen is Qusay met zijn familie herenigd. Door Corona en moeilijke situatie in Beiroet/Libanon heeft het langer geduurd dan aanvankelijk gedacht, maar de familie is ontzettend blij om weer bij elkaar te zijn.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.