Vriendelijkheid als zwakte

Anger is an energy

Johnny Lydon

Er gebeuren verschrikkelijke dingen in het leven. Boosheid is daarop vaak het antwoord. Samen met rouw.

We zitten nu in zo’n situatie met die idioot van een Poetin. Een man die de toekomst van de Oekraïners en van ons denkt te kunnen bepalen. Een toekomst die wij absoluut niet wensen. Het antwoord daarop is geen rode rozen vanuit liefde maar boosheid. Wij willen dit ten alle tijden zien te voorkomen, deze idioot moet gestopt worden. Vriendelijkheid is nu ongepast.

Het modeverschijnsel, positief denken, is in dit soort situaties het domste dat je kunt doen. Omdenken ook. Het probleem los je er namelijk niet mee op. Positief denken is het ontkennen van jouw emoties.

Emoties zul je altijd moeten onderzoeken omdat ze vanuit gedachten gevoed worden. Kloppen de emoties die je voelt wel, of zijn ze misschien gestoeld op verkeerde gedachten? Misschien doe je allerlei vreemde aannames of ben je in het konijnengat vol desinformatie gevallen. Het onderzoeken van jouw emoties is een stap naar volwassenheid. Het maakt je wijs.

Vriendelijkheid naar alles en iedereen toe lijkt een mooie eigenschap maar anderen zullen daar graag misbruik van maken. Bovendien komt vriendelijkheid vaak voort uit een vrij lelijke eigenschap: de wil om te pleasen. Het is een vorm van manipulatie, oneerlijk gedrag naar de ander toe.

Het antwoord op het handelen van Poetin kan nooit vriendelijk zijn maar moet spijkerhard zijn. Het moet gericht zijn op het raken van die persoon. Aanvallend, agressief, vanuit totale woede.

Ik moest ook weer denken aan het verhaal van de vrouw die geen pijn voelt. Hoewel je in eerste instantie misschien denkt dat dat best handig is, juist het tegendeel is waar. Pijn is een signaal en door het gemis daaraan kun je rampen veroorzaken voor jezelf en voor jouw omgeving. Deze vrouw mist empathie wat haar tot een gevaar voor haar omgeving maakt.

Het is precies wat Poetin ook mist, empathie. En nee, dat is niet zielig, dat is levensgevaarlijk.

(omslagfoto copyright: CC0)


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.