Koester je succes

Onlangs had ik met Jaap Boots een leuk gesprek over de dingen des levens. Zoals de toffe dichtbundel van Jaap Bambalam die onlangs uitkwam.

Ik weet niet meer wie erover begon, ik vermoed ikzelf, maar het woord succes viel. Een woord waar ik een beetje een rotte smaak van in de bek krijg. De zogezegd populaire mensen boeien mij namelijk vaak voor geen ene meter. Die kunnen zichzelf goed in de schijnwerpers zetten maar dat wil nog niet zeggen dat wat zij doen ook interessant is. Vaak zijn ze bekend vanwege hun bekendheid.

Succes is overgenomen uit het Frans. Het woord is voortgekomen uit het Latijnse werkwoord succedere. Dat woord betekent onder andere ‘lukken, slagen’, en deze betekenis vinden we terug in de betekenis van ons woord succes: ‘goede uitslag, geluk, bijval, voorspoed’.

Onze Taal – Succes

Slaag ik erin een mooie montage te maken voor de podcast waar ik aan werk? Altijd. Dat is succes. En als ik een stukkie muziek maak, slaag ik er dan in? Ja want anders zou ik het niet uitbrengen. Ik doe mijn best voor dingen. Met geduld en toewijding werk ik aan de dingen die me nauw aan het hart liggen. Dus ik doe mijn best omdat ik wil dat het echt goed wordt. Tenminste: wat ik goed vind.

We verwarren succes met het woord populariteit. Mensen die roepen dat ze populair willen worden roepen eigenlijk letterlijk: “ik wil geliefd zijn bij veel mensen.” Dat lijkt mij de hel.

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, liedschrijver, gitarist, zanger, podcastmaker, sounddesigner, blogger

1 reactie

  1. Heerlijk om te lezen Marco. Succes, populariteit, bekendheid, beroemdheid… het heeft een bepaalde waarde maar het zegt vaak niets over kwaliteit inderdaad. Net als de toplijstjes. VHS was het populairst maar niet het beste systeem. Windows is het meest gebruikt maar niet het meest gebruiksvriendelijk. Veel top-40 artiesten zijn live niet om aan te horen. Mijn vader zei altijd: ‘ik maak een schilderij omdat ik vind dat ik het moet maken. Als iemand anders het toevallig mooi vindt, is dat mooi meegenomen.’ Succes…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.