Muziek/kunst is GEEN competitie!

De gekte van de top-zoveel-lijstjes heb ik altijd gehaat. Ze wekken de indruk dat muziek een wedstrijd is. Dat wat er in de top-lijstjes staat beter is dan wat er niet in staat. Wat complete onzin is. Een notering zegt namelijk he-le-maal niets over de kwaliteit van de muziek en het effect dat het op de mensen heeft. Impact is niet uit te drukken in een getal.

Hang er een rapportcijfer aan en iedereen “snapt” het. “Oh dan zal het wel goed zijn, toch?” NEE!

Competitions are for horses, not artists.

Bela Bartok

En niemand is de beste.

True music, like all true art, is an experience to be shared, not judged, for praise cannot make it better, as blame cannot make it worse.

Pat Martino

Oordeel zelf met je oren, ogen, je FUCKING HART!

In een interview met Trouw antwoordde Marian Donner op het tiende gebod ‘Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws ­naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets dat van uw naaste is’:

We zijn allemaal uitbaters van onze ­eigen toko’s geworden, we vergelijken onszelf voortdurend met elkaar – en met de beelden die via de media en de beeldcultuur tot ons komen – waardoor we ons, bijvoorbeeld, gaan afvragen waarom mensen zonder talent tóch zo succesvol kunnen zijn. Alsof geluk geen rol meer speelt.

Het is helemaal niet zo dat de beste ­altijd boven komt drijven of dat de rijkste mensen de slimsten zijn. Het is niet zo dat alles klopt als je het eenmaal hebt gemaakt. We leven niet dezelfde levens, we krijgen niet dezelfde kansen. Dus nee, begeer die ezel van je naaste alsjeblieft niet! Vermijd competitie, daar word je alleen maar ongelukkig van.

Marian Donner, 2019

Ik zou er potdomme bijna calvinistisch van worden!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.