Creëer zonder consequenties!

Kitty Kilian zit vast:

Na mijn blog van vorige week was ik boos. Op mezelf. Ik vond het alwéér niks.

Ik ga tijdelijk iets anders doen…

Iedereen zit weleens vast. Het is een teken dat je teveel nadenkt. Je moet daar los van zien te komen. Maar hoe zet je die fakking criticaster in je kop uit?

Het zit in je kop

Vastzitten komt vaak voort uit het hebben van te hoge verwachtingen. Stop daarmee! Ga voor helemaal geen verwachtingen. Maak iets puur voor de lol. Niet om iets GOEDS te maken, nee gewoon om iets te maken. Zonder oordeel. Kan jou het rotten. Neem je bijvoorbeeld voor om 20 liedjes op een dag te schrijven zoals het geweldige boek The Frustrated Songwriter’s Handbook adviseert.

Het probleem is dat we denken dat er consequenties aan ons handelen zitten. En dat blokkeert. Dat we, in het geval van Kitty, bang zijn matige blogs te schrijven.

Wie bepaalt wat een matige blogpost is? Alleen jij kunt dat zelf bepalen. Ga dus lekker aan de gang en blijf aan de gang. Als je goede blogposts wilt schrijven moet je blogposts schrijven. Simple as pie. Wat dacht je anders? Dat je alleen op een eiland tot een inzicht zult komen? Of, zoals Kitty nu doet, door video’s te maken weer inspiratie voor blogs krijgt? Ik denk het niet. Wat je wilt maken moet je maken en niet uitstellen. Maak jezelf geen onzin wijs.

We maken iets in de schaduw van de onzichtbare meester die met een opgetrokken wenkbrauw ons handelen zit te aanschouwen. Het is de duivel in onze eigen kop.

Ga gewoon lekker iets maken! Als je het weggooit na afloop, ook prima. Bedenk je: wat ik nu doe heeft GEEN ENKELE consequentie. Ga gewoon lekker pielen zonder na te denken. Doe lekker gek. Vermaak jezelf. Grote kans dat je op iets stuit dat je nog nooit hebt meegemaakt. Maar stop met nadenken over de gevolgen van jouw dagje pielen. We zien wel joh!

Geloof niet in sprookjes. Alle goede kunst komt voor uit werk. Ga niet als een wappie aankomen met bovennatuurlijke shit. Ga gewoon zitten en dingen maken. Ga het DOEN!

Fuck inspiratie!

1) Aanblazing 2) Aandrift 3) Bezieling 4) Dichtader 5) Dichtvuur 6) Gevoeglijk 7) Goddelijke ingeving 8) Inademing 9) Inblazing 10) Ingeving 11) Inspraak 12) Inval 13) Levenwekkende kracht 14) Muze 15) Muziekterm 16) Waardoor men iets doet”

bron

Ik vind inspiratie totaal niet belangrijk. Het is misschien geinig om met een leuk plan te beginnen maar het afmaken is ALTIJD HET PROBLEEM. De meesten geven gelijk al op, of halverwege. De meesten houden niet vol vanwege dat duiveltje in de harses dat je vertelt dat je het niet kunt. Dat je een oplichter bent.

Heel veel goede dingen heb ik kunnen maken op 0% inspiratie. Ik was moe, had geen zin, ga zo maar door. En toch moest het en werd het wat.

Of gewoon tegen betaling. Commercie en creativiteit gaan misschien niet altijd lekker samen, de poen kan een prima gangmakertje zijn.

Veel muzikanten hebben podiumangst. Zeg maar dag met je inspiratie, puur de angst om te falen overheerst en blokkeert. Wat dan helpt is: ademhalen. Beseffen dat je met twee voeten hier, nu, op dit moment op de aarde staat.

Wat niet helpt is denken dat je een prutser bent.

De angst om te falen is onze grootste angst. Je begint ergens aan of zelfs nog voordat je begint denk je in ene: “oh maar dit is niet goed.” Wat totale onzin is want iets dat nog niet af is kun je helemaal niet beoordelen. Pas als het af is weet je het. En dan nog vaak is het beter om het even weg te leggen.

Onze grootste angst is voor wie we werkelijk zijn: een waarlijk creatief persoon dat zich gruwelijk vermaakt met lekker pielen. Wij zoeken niet het licht, wij zijn zelf het licht joh!

UPDATE: Ik vergat een heel belangrijk ding in bovenstaande te noemen. Dus lees hierna dit ook!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.