Jij leest mij

de waterkant

Sommigen bloggen niet meer. Ze zeggen dat het door Twitter komt. En niet dat ze er spijt van hebben. Ze vinden het logisch. Twitter zou de vervanger zijn van het weblog.

Alles gaat sneller in de wereld zeggen ze, dus nu moeten we ook sneller publiceren.

En korter, 140 karakters zijn genoeg.

Twitter, wie zou er nu nog moeten bloggen dan?

Complete onzin.

Twitter is geen blog. Twitter is een tijdelijk communicatiemiddel. Terugkomen op een tweet van eergisteren doe je niet.

Alle tweets zijn heel snel vergaan.

Een blog is blijvend. Een blog heeft een handig archief. Een blog is doorzoekbaar. Een blog geeft de conversatie een duidelijk podium.

Twitter is een kroeg. Iedereen roept wat ‘ie aan het doen is. En sommige mensen helpen mekaar, krijgen ruzie, of spreken buiten Twitter af voor een ontmoeting.

Toch gaat er niets boven mijn blog. Mijn digitale huis dat helemaal van mij is. Het huis dat ik zelf gebouwd heb. Het huis waar ik slingers kan ophangen als het feest is. Het huis waar ik gezellig met vrienden of toevallige voorbijgangers op het terras een biertje kan drinken terwijl ik een mooi verhaal voorlees. Of een film vertoon. Of een stuk muziek speel.

Hier ben je nu.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

6 reacties

 1. Geeft een goed gevoel die slingers in jouw digitale huis :-)

  Twitter is inderdaad veel vluchtiger. Sommigen halen daarom middels een module of plugin hun Twitter-berichten / Tweets weer / ook naar hun blog… :-) Zegt genoeg en bevestigd jouw stelling.

  In de kroeg zitten of in de woonkamer. In de achtertuin of op het terras aan de weg / het plein…

 2. Ook ik heb geworsteld met de vraag wat mijn weblog nog waard was nu ik in de digitale stroom der snelheden zit. Maar, reacties op Twitter zijn slecht, je kunt ze nergens opslaan, je stukjes zijn maar van 120 tekens en ik kan geen verhaal vertellen in 120 tekens.

  Mijn weblog is een soort rots voor mij, ik kan wel heel sjeik op Tumblr zitten en daar iets proberen, maar “oldskool” loggen haalt het nergens boven.

 3. @Rutger: op Twitter maak je geen content, op een weblog wel. Een weblog is voor scheppers. En Twitter het restaurant met het doorgeefluikje.

  Een weblog optuigen met social media tools is ook zeker handig. Maar stap voor stap, niet teveel ineens. En goeie content voor alles.

  Goed bezig man. Jij.

 4. Twitter is puberaal. Wie heeft de grootste? Hoeveel K heb je al getweet? En hoeveel volgers wel niet? Schijnt reuze belangrijk te zijn. Net wat je zegt, als communicatie middel werkt het (momenteel) goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.