Je kunt uitgaan dat de mens van nature slecht is zoals alle godsdiensten ons willen vertellen. We zouden het te “danken” hebben aan Adam en Eva die hun ziel aan de duivel zouden hebben verkocht. Nogal een ziekelijk testje van god als je het mij vraagt. Elke godsdienst brainwasht je breintje zodat je alleen nog maar kunt denken in termen van zonde en schuld.
De Wappies denken ook dat de mens diep van binnen een aszwarte ziel heeft, die vertrouwen helemaal niks en niemand meer. Achter alles zit volgens de Wappies een groot complot dat kinderlijk simpel te verklaren valt. De aarde is plat en wordt geregeerd door slechts een tweetal families die kinderbloed drinken. Toch wil menig Wappie voor vol aangezien worden…
Maar goed, de Romantiek als culturele stroming die eind 18e in opkomst raakte ziet dit alles radicaal anders.
De term Romantiek is ontleend aan het Franse woord ‘roman’, als aanduiding van een niet regelgebonden, vrij-literaire schrijfvorm. Aanvankelijk had het bijvoeglijk naamwoord dat aan roman ontleend was, ‘romantisch’, een negatieve betekenis: iets dat niet waar is, te fantastisch voor woorden, kortom: fantasie pur sang. Vaak ging het om werken die in de volkstaal – het Romaans – waren geschreven en niet in het Latijn. Die romaanse werkjes, ‘romans’, beschouwde men als slechte, moderne troep en van mindere kwaliteit dan de Latijnse boekwerken.
bron
Het kenmerk van de Romantiek als stroming is de waarde die men aan het individualisme en de eigen gevoelens hecht. Dit staat haaks op de godsdiensten die regels middels bijbelteksten opleggen met als belangrijkste boodschap: schuif uw gevoel terzijde want u heeft een zwarte ziel, jij zondaar!
Totalitaire regimes en samenlevingen met absoluut geldende regels werken precies zo. Neem een land als China waarbij het not done is om emoties te tonen. In dat land worden de emoties hardnekkig onderdrukt, terwijl ze er natuurlijk wel zijn. Wat voor de gelovigen ook geldt. En van onderdrukking krijg je ellende.
De Romantische benadering is grilliger want het gaat uit van de uniekheid van het individu. Grillig, chaotisch, in de Romantiek zullen we als mens geconfronteerd worden met medemensen die zich anders kleden, uiten, anders doen. Maar Romantisch als we zijn juichen we die diversiteit juist toe. Express yourself!
Tijdens de vakantie las ik het boek We zijn nog nooit zo romantisch geweest wat een fraai kijkje in de keuken van het individuele Vrijdenken geeft. Het boek stelt dat we nog altijd in Romantische tijden leven. Hoewel je daar vraagtekens bij kunt stellen. Een aanslag op Salman Rushdie is het gevolg van het opvolgen van een godsdienstig advies waarbij de profeet beledigen klaarblijkelijk een grotere zonde is dan het doden van iemand. De gedachte daarbij is: ons leven is zondig en stelt he-le-maal niets voor in vergelijking met de heiligen die we zodoende moeten respecteren. Het komt die heiligen wel handig uit om elke halve zool zo naar hun eigen hand te kunnen zetten. Boezem de medemens wat angst in en je hebt macht over hem.
Ik hou me daar verre van. Het respect voor de mens als individu is de enige manier die ik acceptabel vind. Ik heb geen enkel respect voor “heiligen”, ik eis gelijkheid! De Romantisch stroming is de meest humane stroming die er is.
Zij leiden een betekenisvol en integer leven op basis van gezond verstand en menswaardigheid. Zij zetten welzijn en geluk van iedereen centraal bij ethische beslissingen. Zij geloven in de wetenschap en in vergaarde kennis, en durven te twijfelen aan hun eigen ideeën en die van anderen. Kunst, literatuur, natuur en de mens zijn een bron van inspiratie. Zij geloven in de kracht van de mens, en hebben eerbied voor de mens als bijzonder deel van de natuur.
bron
De mens moet zich vrij voelen om te denken en te voelen wat die wil. Een goed voorbeeld van zo’n iemand zag ik gisteravond in het programma Zomergasten: Raven van Dorst. Gezien de vele uitermate positieve reacties op Twitter, een medium dat door velen (napraters) als het afvoerputje van het internet gezien wordt, denken zij er hetzelfde over als ik.
Hoewel Raven in veel opzichten radicaal verschilt van andere mensen, juichen we die eigenheid juist enorm toe. Raven had zich makkelijk slachtoffer kunnen voelen van alles en iedereen, maar weigert dat te doen. Wat we zien is iemand die moed toont, respect voor zichzelf heeft en gelooft in het uiten van emotie in plaats van deze door een ander te laten onderdrukken. Een regelrechte Romanticus dus!
Geef een reactie