Online samenwerken doe ik zo (voor podcasts)

Vanuit mijn huisstudio in Den Haag monteer ik mijn podcasts, bijvoorbeeld de afleveringen die ik voor NRC Vandaag maak. Eigenlijk kan ik overal werken want hoewel mijn studiootje vol staat met gitaren, bassen, pedalen, microfoons, monitor audio speakers, een verdwaalde synthesizer, grotendeels doe ik al het montagewerk op een MacBook Pro en een Sennheiser HD600 hoofdtelefoon. Sinds 2003 werk ik uitsluitend op een laptop vanwege de portabiliteit. Toentertijd was dat een dure Sony.

Samen met een redacteur, die zich elders in het land bevindt, heb ik de hele dag contact over de montage. Vaak luisteren er op bepaalde momenten van de dag nog een paar andere redacteuren mee voor de inhoudelijke double check. De leidraad van elke aflevering is een Google Doc, wat we de Shuffle noemen aangezien het opgenomen studiogesprek qua montage helemaal door elkaar gehusseld wordt. Wat daarin te lezen valt, met tijdaanduidingen per tekstfragment, correspondeert 1-op-1 met wat ik in mijn montageprogramma monteer. Gedurende de dag worden veel tekstfragmenten verplaatst, uitgebreid, ingekort en we noteren onze reacties daarbij.

Op die manier, met Google Docs als script, werk ik overigens met vrijwel al mijn klanten samen als ik de montage doe.

Tussendoor appen we veelal via Signal, Apple Messenger of SMS. Whatsapp gebruik ik uit principe niet. Dat kun je zien als een beperking – vrijwel alle NRC-medewerkers maken er wel gebruik van – maar principes gaan voor gemak, althans voor mij.

De files wisselen we uit via WeTransfer en dat creƫert wat mail-verkeer maar grotendeels communiceren we via de directe berichten-apps omdat dat sneller werkt.

Afgezien van Signal, Telegram en Apple Messenger, staan alle meldingen van die directe berichten-apps op mijn mobiel uit. Ik krijg dus geen melding als iemand reageert op een tweet van mij en zelfs niet als er nieuwe mail binnenkomt. Alle meldingen van de directe berichten-apps staan op stil, dus zonder geluid, alleen het scherm licht op met een melding. Wel heb ik diverse email-accounts het stempel Vip meegegeven, met name voor NRC-collega’s, zodat deze mail wel via het oplichten van mijn scherm getoond wordt en ik het dus sneller opmerk.

Mijn mobiel maakt dus nooit geluid, ook niet als er een SMS binnenkomt. De rust die het geeft… zalig! Ik zweer hier al jaren bij.

Moet wel zeggen dat ik buiten werktijd om veel op mijn mobiel zit. Hoewel ik ook zeer veel boeken lees en gitaar speel (een dag niet gespeeld, is niet geleefd). In de vrije momenten kijk ik soms te vaak op Twitter, Tumblr en andere apps naar mijn gevoel. Deze ogenschijnlijk slaafse houding wil ik de komende tijd onder de loep nemen. Als dat iets blogwaardigs oplever dan meld ik dat hier.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.