Serial schrijft opnieuw geschiedenis

Twee dagen geleden, ergens op Twitter…

Groot internationaal nieuws: de vermeende moordenaar uit de serie Serial is vrijgelaten. Zodoende viel gisteren een nieuwe aflevering te beluisteren. Die moet je beluisteren als je het eerste seizoen van Serial toentertijd, nu 8 jaar geleden (2014!) hebt gevolgd.

Het opvallende aan deze aflevering is dat deze toegevoegd is aan seizoen 1 (S01) qua titelnummering. Toevoegen aan het huidige seizoen zou natuurlijk ook niet helemaal logisch zijn.

De nieuwe afleveringen van de nieuwe seizoenen voorziet Serial overigens niet meer met een nummer in de titel. Dat zou mijn voorkeur ook zijn want die seizoensaanduiding riekt immers teveel naar Netflix. Bovendien wordt het voor aanvullende afleveringen een kwestie van kiezen uit twee kwaden:

1. Toevoegen aan het oude seizoen terwijl die allang afgelopen is?

of

2. Toevoegen aan het nieuwe seizoen dat een ander thema heeft?

Wat ik overigens erg fijn vind aan deze aflevering is dat hij geheel volgens het oude format is gemonteerd. Inclusief de ‘Mail…kimp?’ commercial en de bekende muziek. Inhoudelijk is hij ook ijzersterk.

Deze podcast is tot op het bot nagedaan. True-crime wordt nog altijd gezien als het thema dat publiek trekt. Ik denk dat je je evengoed kunt afvragen of Serial misschien niet een succes werd ondanks dat het true-crime was.

Na het beluisteren van deze aanvullende aflevering werd het mij weer duidelijk: Serial is inhoudelijk en qua montage en muziek echt van een heel hoog niveau. Niet ff snel in elkaar geflanst, maar met heel veel liefde en zorg geproduceerd.

Het enorme succes heeft er mede voor gezorgd dat deze rechtszaak opnieuw onderzocht werd. Met de vrijlating van de hoofdpersoon tot gevolg.

Door dit enorme succes van Serial in 2014 wist ik dat de podcast ook in Nederland mainstream zou worden. Het was een kwestie van tijd. In 2014 verzuchte ik nog ‘Wanneer breekt de podcast nou eens door?’ In 2018 tijdens het 1e Podcastfestival was het zover en werd de podcast in Nederland als doorgebroken verklaard:

“Dit betekent dat de podcast in Nederland eindelijk is doorgebroken,” zegt Sicco de Knecht, voorzitter van Stichting Podcastnetwerk.

Hoewel er nog vele zuurpruimen waren die aanvullend gingen ventileren dat er geen geld mee te verdienen viel, ze hebben allemaal ongelijk gekregen.

Serial gaf de wereld het goede voorbeeld. Kwaliteit en populariteit gingen hier hand in hand. Het raakte een snaar bij mij en mijn collega makers: dit wilden we ook!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.