De ‘Hook’ van podcastmaker Avery Trufelman

Avery Trufelman – Podcastfestival 2022

Gisteren op het Podcastfestival 2022 gaf podcastmaker Avery Trufelman een super bevlogen masterclass. Je kent haar misschien van de afleveringen die ze voor 99% Invisible maakte. Op dit moment maakt ze de serie Articles of Interest, een serie over mode.

Ze liet de term Hook een paar maal liet vallen, een term die we in popmuziek ook gebruiken. De Hook, het refrein, vormt het meest catchy gedeelte van de song die we op herhaling willen horen. Alles in een song werkt toe naar die herhaling van het refrein. Het maakt ons Hooked aan de song.

In een podcast werkt dat ongeveer op dezelfde manier want volgens Avery is de Hook het haakje dat de luisteraar het verhaal in trekt. Alleen wordt die Hook in een podcast niet herhaald. Toen ik Avery hierover een vraag stelde liet ze weten erg bezig te zijn met de overeenkomsten tussen popmuziek en podcasting. Zo dacht ze na of het mogelijk zou zijn om podcasts te maken die door de luisteraar op herhaling beluisterd zouden worden. Een podcast is een beetje zoals een boek, een film, een documentaire. Je herleest, of kijkt of luistert ze misschien een keer opnieuw, maar niet heel vaag. Maar misschien kan dat wel als we er een nieuwe vorm voor verzinnen, als we het idioom oprekken en een brug weten te slaan tussen het gezongen lied en de gesproken documentaire.

Ik vind het een interessante gedachte waar ik zelf ook weleens over nadenk. Je zou bijvoorbeeld korte podcasts kunnen maken die voorzien zijn van te gekke sounds en muziek, waardoor ze bijvoorbeeld aanvoelen als een soort mix tussen een song en een spoken word voordracht of documentair materiaal

De overeenkomsten die Avery tussen podcasts en podcasts ziet, zie ik dus ook. Het zijn immers beiden moderne vormen van het Verhalen Vertellen.

Het is denk ik ook geen toeval dat Avery een playlist op Spotify heeft gemaakt voor muziek die zich precies op de scheidslijn tussen gesproken en gezongen bevindt.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.