De videoclip van ONTWIK

Zoals je ziet heeft het nummer ONTWIK van mijn oude band MAM inmiddels een videoclip. De video is het resultaat van een wat rusteloze nacht van Tom America. Opvallend want: 35 jaar na dato. Maar ik snap het wel. De trots. En dat zoiets niet onopgemerkt mag blijven. Want MAM stond volledig op zichzelf. We waren niet stoer, we waren eerder anti-stoer. We snakten naar toegankelijke refreinen. En we zochten naar ontroerende noten en opvallende sounds. Een band met een existentiële missie: Muziek Als Middel.

Ontwik
Ontwik
Ontwik
Ontwik

Baksteen, baksteen en
Stoeptegel, stoeptegel

Ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja
Jaaaaaaaa

Die JA zit overigens ook in het lied Maternité. Je weet wel, dat opvallende lied waar ik 6 afleveringen voor mijn VERVORMER podcast aan besteed heb.

ONTWIK is net als Maternité een sleutelnummer. Dat zit ‘m in de tekst. Net als in Maternité – “Mam, weet jj nog waneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?” – wordt hier iets triviaals bezongen. Het gewone wordt op een voetstuk geplaatst.

In popmuziek ligt het erg voor de hand om grote gevoelens grotesk te brengen. MAM deed precies het omgekeerde en zocht het juist in het kleine.

Het alledaagse wordt zelden bezongen in het Nederlandse lied, aan het alledaagse wordt voorbij gegaan (hoezo leven in het NU?). Zodoende kom je woorden zoals baksteen of stoeptegel vrijwel nooit in Nederlandse teksten tegen. Toch zijn ze essentieel voor ons leven, van bakstenen bouwen we immers onze huizen. Geïnspireerd door zijn eigen huis dat in aanbouw was (hint: in ontwikkeling, ONTWIK) schreef Tom daarom deze tekst.

Het hele album is trouwens een pareltje in de Nederlandse popgeschiedenis. En ik mag dat zeggen want ik kwam pas in 1991 bij de band en heb zodoende hier gitaartechnisch en arrangementmatig niets mee van doen gehad.

Het nummer ONTWIK is afkomstig van het gelijknamige album dat geproduceerd werd door Henk Hofstede van NITS. Het is op alle streaming diensten te vinden.

P.S. Naar mijn idee is de meest ideale MAM daarom die van de De Uitgebeende Band. Eigenlijk precies zoals ik vorig jaar op verzoek van Henny Vrienten met Tom zijn nummer Belleke trekke mocht uitvoeren. Met Gert Wantenaar op accordeon en Reyer Zwart op bas erbij. Deze samenstelling was een idee van Henny.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.