Misschien ben ik een amateur

Onlangs op het Podcastfestival volgde ik de richting ‘Geld Stinkt Niet’ in de hoop wat op te steken van manieren om geld te verdienen met de podcast. Ik loop al een tijdje met een goed plan voor een nieuwe podcastserie in mijn hoofd maar merk dat ik werk voor klanten teveel voorrang geef waardoor de uitvoer van die serie staakt. Het is een documentaire, dus vergt het veel tijd om te maken. Wat nu als ik een goed businessmodel weet te vinden, zou het dan vlotter van de grond komen?

Helaas werd ik op het Podcastfestival met mijn neus op de feiten gedrukt: aan een verhalende podcast ga ik niet veel verdienen. Dat roept iedereen in koor, ook de bedrijven die best goed in de slappe was zitten zoals Dag en Nacht Media en Tonny Media. Ondanks de slappe was investeren ze hun centjes veilig in chatcasts met bekende Nederlanders.

De chatcast is voor mij geen geschikte vorm. Bovendien ben ik geen bekende Nederland. Ik zal het dus op basis van eigen tijd en geld moeten doen. Wat overigens geen probleem is. Ik verdien prima aan mijn podcastwerk en de podcastmuziek die ik voor klanten lever.

Zoiets kun je afdoen als een hobby maar daar is naar mijn idee helemaal helemaal niets mis mee. Noem me gerust een amateur. Het zegt immers niets over de kwaliteit, het zegt slechts of je er wel of geen centjes mee verdient.

Als amateur heb je alle vrijheid. Je hoeft je aan niemand te verantwoorden. En er staat geen tegenprestatie tegenover wat je maakt. Je kunt alles vanuit eigen vrijheid maken. Ik snap dat mensen geld moeten verdienen, dat moet ik ook. Maar ik ben van mening dat het beste dat je met eigen verdiend geld kunt doen In Jezelf Investeren is. De ongekende vrijheid die dat oplevert heb je vaak niet als je financiële constructies bedenkt. Al snel wordt je afhankelijk van anderen en maak je niet precies wat je wilt maken.

Moet wel zeggen dat mijn situatie totaal anders is dan de situatie die op het Podcastfestival geschetst werd. Op het Podcastsfestival ging men al snel uit van een samenwerking met muziekcomponisten, mensen voor editing, redactiewerk, vormgevers enzo verder. Ja dan wordt zoiets allejezus duur. Maar ik ben 100% Do It Yourself en doe alles zelf. Echt alles. Ik ben daarmee een uitzondering, wat me trouwens een goed gevoel geeft (lang leve de outsider!). Het enige dat ik dus nodig heb is tijd. En die tijd kan ik kopen door mijzelf niet helemaal vol te boeken met werk voor klanten. Scheelt me ook een burn-out.

Opvallend is dat je zo weinig hoort over deze manier van werken in de media. Riekt mijn manier teveel naar kunst of een linkse hobby? Denk ik teveel obscuur? Ik beschouw dat niet als iets negatiefs maar als iets positiefs. Ik ben een obscure amateur die kan maken wat ‘ie wil maken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.