Mastodon: de kracht van een kleine hechte club

Nu Mastodon langzaamaan groter aan het groeien is valt me weer op hoe sociaal een netwerk is dat nog relatief klein is. Zoals Twitter vroeger natuurlijk ook begon. Hoe kleiner, des te hechter de groep.

Voor muziek geldt dat ook. Ik hou persoonlijk erg van de kleine formaties. Vroeger was ik een groot fan van The Police, een trio. Anno nu is dat nog altijd de gedroomde formatie voor mij. Ik zou graag een eigen trio willen hebben.

Dat geldt ook voor de zalen. De max is wat mij betreft Paradiso qua zaalgrootte. Alles groter dan dat voelt als een voetbalwedstrijd.

Aandacht voor het kleine is niet zo vanzelfsprekend. De influencers met hun vele volgers worden gezien als waardevol terwijl ik denk dat dat onzin is. Het aantal volgers zegt namelijk he-le-maal niets. Het gaat erom wie die volgers zijn en hoe nauw de band is met degenen die ze volgen. Het gaat om het effect, impact, kwaliteit, maar niet om kwantiteit.

Als er ergens een ongeluk gebeurt staat het al gauw zwart van de mensen. Zijn dat mensen die willen helpen? Zijn dat mensen die zich betrokken voelen? Kortom, wat heb je aan die mensen?

Zo werkt het met bekendheid precies zo: bekendheid trekt mensen aan. Bekendheid vanwege bekendheid.

Heel veel belangrijke dingen in het leven worden veroorzaakt door kleine groepen. Het meeste wordt niet opgemerkt door de massa maar dat wil nog niet zeggen dat het niet van invloed is.

Op Twitter heb ik zo’n 2500 volgers. Als ik er een link naar mijn blog plaats ziet niemand het. Echt niemand. Hooguit drie en dat zijn misschien nog niet eens mijn volgers. Op Mastodon daarentegen zie ik een interactie die ongekend is. Ineens is er weer aandacht voor elkaar. Zoals het vroeger op Twitter ook ging. Toen Twitter nog vrij van algoritmes en advertenties was. Zoals Mastodon nu is.

Mastonon.social, een van de vele servers waar Mastodon op draait, wordt gefinancierd door de gebruikers middels een maandelijkse Patreon-donatie. Geen verplichting maar een vrije keuze. Op het moment van schrijven staat de teller op meer dan 12.000 euro per maand. Wall Street zal er niet wakker van liggen. Dat is maar goed ook.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.