Podcast Het geheim van Rijswijk gaat Serial achterna

Een podcast kan soms echt behoorlijk veel media-aandacht generen. Zo leidde het onlangs zelfs tot vrijspraak in een moordzaak mede door toedoen van het eerste seizoen van Serial.

En nu lijkt het erop dat de podcastserie Het geheim van Rijswijk, gemaakt door mijn NRC-collega Anna Korterink, er mede voor heeft gezorgd dat de nabestaanden van drie doodgeschoten muzikanten (Rijswijk, 1985) nu inzage in de dossiers via de rechter proberen af te dwingen. Het onderzoek naar de daders werd destijds stopgezet ondanks dat het vrijwel 100% zeker was dat de daders het gemunt hadden op de Bevrijdingsraad voor Suriname maar in plaats daarvan de leden van een band doodschoten. Een dramatische vergissing dus.

Er speelden politieke belangen want Nederland wilde vriendjes blijven met Suriname (lees: Desi Bouterse). Wijlen Hans van Mierlo (Buitenlandse Zaken, D66) sprak zelfs uit verliefd te zijn op het land. De rechercheurs kregen tijdens het onderzoek te horen dat het politiek gevoelig lag. Een groot deel van de politiemensen werd op andere zaken gezet of werd overgeplaatst. Het riekt overduidelijk naar een Hollandse doofpot.

Anna mocht afgelopen vrijdag bij Khalid & Sophie aanschuiven om over de zaak te vertellen. Aangezien dit programma ook in podcastvorm beschikbaar is, is dat handig om hier te delen. Vanaf 6:40 komen Anna en een paar van de nabestaanden aan het woord:

Zal deze podcast, net als Serial seizoen 1, ooit een nieuwe aanvullende aflevering krijgen? Of misschien wel een volwaardig vervolg? We gaan het zien horen.


Reacties

Eén reactie op “Podcast Het geheim van Rijswijk gaat Serial achterna”

  1. ruud verhoeven avatar
    ruud verhoeven

    Ben benieuwd of er een vervolg komt: er worden wel vaker zaken onder de mat geveegd omdat ze politiek onwelgevallig zijn voor de zittende regering. De verontwaardiging over de decembermoorden was in Nederland altijd overal hoorbaar: hoogste tijd om ook deze Rijswijkse zaak de gepaste aandacht te geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.