Kijktip: (documentaire) Koning op de Dam

Won Yip zit met een sigaret tussen de tanden samen met zijn zus handmatig de boekhouding te doen in een kelderruimte zonder ramen. Lokatie: de Dam, Amsterdam. Hoewel hij schathemeltje rijk is kiest hij ervoor om elke dag in een verhoogde kruipruimte te gaan zitten, zonder ramen, waar de elektriciteitsdraden uit het plafond hangen en een lichtbak permanent op knipperen staat. Het vervangen van een lampje heeft duidelijk geen prioriteit voor onze kettingroker. Het wegwerken van rekeningen wel.

“22 duizend achthonderdzesentachtig”, roept Won. Zijn zus voert het getal braaf in de computer in. Af en toe valt de jongste broer van Won voor haar in. De tatoeage op zijn arm verbergt ‘ie dan voor Won door lange mouwen te dragen. Er wordt gezegd dat hij bang is voor Won maar Won wuift de kritiek weg: “Het is een teken van respect voor mij want ik vind tatoeages verschrikkelijk!”

Geldtellen, dat doe je met je familie want wie anders kun je vertrouwen? Zelfs een boekhouder is niet welkom in de bunker op de Dam.

“En je ziet dat er niets in die bakjes ligt”, vertelt hij vol trots refererend aan de bakken voor rekeningen in en uit. Die blijven niet lang liggen bij Won. Wat doet vermoeden dat hij heel wat uren per week doorbrengt in zijn aftandse keldertje waar geen rookverbod geldt. Hoewel zijn zus niet rookt.

Ondertussen is de vrouw van Won hun penthouse in het poepdure Pontsteigergebouw aan het inrichten. Wat ze in Won ziet blijft gissen want Won heeft volgens haar maar één interesse: business. Als zij Won enthousiast de nieuwe meubels van het penthouse laat zien geeft hij haar een blik die doet vermoeden dat hij met zijn gedachten alweer ergens anders zit. Geef de man een kelder en een asbak en hij is tevreden.


Koning op de Dam is een geweldige documentaire van Sarah Vos en Sander Snoep. Te zien op 2Doc.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.