Waarom publiceert The New York Times een gemanipuleerde foto van Poetin?

Deze foto is geplaatst bij het artikel Putin Prepares Russians for a Long Fight Ahead. Als bijschrift staat erbij:

A photograph released by Russian state media showing Mr. Putin delivering a New Year’s address to the nation at the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don on New Year’s Eve.Credit…Mikhail Klimentyev/Agence France-Presse — Getty Images

Deze foto is overduidelijk nep. Je ziet duidelijk dat Putin slecht uitgesneden is en in de foto van de militairen is geplakt. Je ziet ook duidelijk dat de militairen naar rechts kijken terwijl Putin recht vooruit kijkt.

Ook opvallend is dat Getty Images deze foto’s dus verkoopt. Heeft niemand bij Getty Images opgemerkt dat deze foto gemanipuleerd is? En het is niemand bij The New York Times opgevallen?

Als er zo’n eenvoudig staaltje fakenews doorheen sijpelt dan vrees is dat zaken die veel lastiger te checken zijn ook online verschijnen.

Ik ben sprakeloos.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

3 reacties

  1. Enscenering lijkt me idd nogal waarschijnlijk. Hele TV beeld zou er wel eens ingesneden kunnen zijn. Waarom moet er een huiskamer op de foto? Human interest? Oh ja, kijkcijfers. De wanhoop vd pers…. Journalisten ook fake?

  2. Hier is de video van de betreffende toespraak: https://www.youtube.com/watch?v=13ojQrUdsCI Ben benieuwd of een video-editor wellicht kan vertellen of Poetin hier misschien staat voor wat ooit een ‘green screen’ heette en later ook wel ‘blue screen’. Dat eerste lijkt mij niet, gezien de groene uniformen en dat laatste lijkt mij onwaarschijnlijk, gezien de blauwe strepen op de onderhemden van de acteurs…pardon…keiharde soldaten in dienst van Vadertje Rusland. Vooral de blonde mevrouw rechts achter Poetin werkt keihard: bij eerdere fotomomenten van haar geliefde president was zij te zien als verdrietige moeder en bij weer een andere gelegenheid als hardwerkende visservrouw die de Russische bevolking van voedsel voorziet. https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/3838637/poetin-steevast-op-de-foto-met-dezelfde-acteurs-deze-blondine-is-soldaat-visser-en-rouwende-moeder.html Geinig weetje: verreweg de meeste ‘real British fish’ in de Engelse lekkernij ‘Fish ‘n chips’, wordt gevangen door Russische vissers. In Russische wateren. Net als honderden andere media-uitingen, heeft CNN gewoon de persfoto gebruikt die door Rusland is uitgedeeld. Vermoedelijk met een iets oudere foto van hun Grote Leider (‘Führer’ in het Duits) er in geshopt om wat jonger en fitter over te komen dan hij momenteel is.

    1. Die video is ook heel vreemd. Het gehoest, waarvan een hoestje overduidelijk verkeerd gemonteerd is. Het is een soort FC Knuddeland dat niet eens in staat is fatsoenlijke media te produceren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.