Mijn 10-snaren-stijl

foto van Marco Raaphorst onder CC BY-NC-SA

Ik heb geen idee wanneer het begon. Misschien met deze video die ik 11 jaar geleden maakte:

Misschien omdat het format 5×5 een eenvoudig format is, een video bestaande uit 5 clips van 5 seconden elk. En misschien dat ik hierdoor ook een eigen stijl voor de muziek verzon: de 10-snaren-stijl. Het instrumentarium van de muziek bestaat immers slechts uit bas en gitaar. 4 + 6 = 10 snaren dus.

Een leuk detail aan de muziek voor de 5×5 trein-video is dat ik de gitaar heel percussief gebruik, bijna als een soort metronome. Misschien is de afwezigheid van drums/drummachine het meest kenmerkende aan mijn 10-snaren-stijl. Hierdoor klinkt de muziek lekker licht.

Ik heb de stijl door de jaren heen heel vaak toegepast. Ook voor commerciële opdrachtgevers. Bijvoorbeeld voor de vodcast De Moord op Blonde Dolly van Sjaak Bral, zoals bijvoorbeeld voor de track Niemans Graf:

Regelmatig gebruik ik de computer om mijn spel en het geluid mee te vervormen. Een goed voorbeeld is Neziba, een muziekstuk dat zelfs in de jaren 2014-2015 in de Momentum tentoonstelling in het San Jose Museum of Art (Californië, Amerika) te horen was. Hierin gebruik ik een tweetal partijen die ik met de akoestische gitaar heb ingespeeld en rommel ik wat met het normaal en het achterstevoren afspelen van die partijen.

Dwangmatig moet het niet worden. Ik maak ook muziek die ik voorzie van drummachines, synthesizers en samplers. En ook binnen de 10-snaren-stijl zal ik er een ander instrument bijpakken als ik vind dat dat werkt.

Dit is zodoende een geinige uitzondering, want het bestaat uit slechts gesampelde gitaartonen. En is ook alweer 11 jaar oud:

Ook Free Bassel heeft een afwijkende vorm waarin ik zowel gesampelde gitaren als echte gitaren gebruik. En ik gebruik een gesampelde xylofoon, simpelweg omdat ik dat heel goed vind werken:

Wat ik in bovenstaande track Free Bassel doe, doe ik wel vaker: ik laat de bas de melodie spelen. Dit doe ik bijvoorbeeld ook op 1976:

Net zoals de 5×5 trein-track gebruik ik de gitaar als een soort metronome in de track Square Sky:

En dit doe ik ook in de track Persoonlijke Omstandigheden waar ik voor het eerst in deze stijl ook op zing.

Een track van bijna 10 jaar geleden… Waarom ik deze stijl nadien niet vaker ingezet heb voor mijn eigen liedjes? Ik heb werkelijk geen idee. Raar, want ik vind dit heel goed werken.

Wordt dus vervolgd…

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.