Lennon’s andere jas voor Yellow Submarine

Giles Martin, zoon van Beatles producer George, heeft in 2022 het fameuze album Revolver ge├╝pgrade door alle nummers te voorzien van een nieuwe mix. Ik vind het enorm goed werken. Bijvoorbeeld in het openingsnummer Taxman snerpen de gitaren als vanouds maar het geluidsbeeld is wat voller en dieper geworden. Zelfs anno 2023 klinken de Beatles dus zo fris als limoentjes.

Het album heeft een Special Editing uitvoering gekregen, met heel veel alternatieve takes en demo’s. Waaronder een demo van het nummer Yellow Submarine, waarin niet drummer Ringo Starr maar John Lennon, de liedschrijver (noot: zie de update onderaan deze post), zingt.

Druk op play en doe ff je ogen dicht:

Prachtsong of niet? Het klinkt heel folky in tegenstelling tot de carnavaleske uitvoering zoals deze op Revolver te vinden is, gezongen door Ringo:

Het gevoel van deze uitvoering is totaal anders, toch is het dezelfde song.

Wat is hier aan de hand? Een kwestie van arrangement.

Het arrangement is als een soort jas. Je krijgt er misschien een heel ander voorkomen door, toch heeft de mens die erin schuilgaat precies hetzelfde lichaam als wanneer hij een voddenzak zou aantrekken. Het lied vormt de kern. En het arrangement presenteert het lied op een eigen wijze.

UPDATE: In de eerste versie van deze post had ik vermeld dat Lennon de songwriter was, maar Paul McCartney bracht het refrein in. Zie dit geweldige interview met Paul en John wat voor een deel over het schrijfproces van Yellow Submarine gaat.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.