De vuist van Noordanus

Mijn leven bestaat uit verzet. Het verzet tegen de religie van mijn ouders, het verzet tegen dienstplicht (opa en een paar ooms werkten bij het Ministerie van Oorlog/Defensie, eentje diende zelfs in Nederlands-Indië – ik ben dienstwijgeraar). Zelfs de afkeur van popmuziek gold in ons gezin, het geloof stond het in de weg.

Maar niet dat ik er rouwig om ben. Het heeft me gevormd en op het juiste spoor gezet. Ik MOEST wel kiezen. De mens in opstand.

En ja ik bof dat ik Nederland woon, waar een mens kiezen kan. Maar deze ooit zo vrije rechten (dankzij hippies, dankzij emancipatie, dankzij vrijdenkende kunstenaars die tegen de stroom in zwommen) worden nu met voeten getreden door conservatief rechts.

Gisteren verliet ik de vredelievende demonstratieplek bij de A12. Een plek die een paar uur later door onze Haagse burgemeester ontaarde in een plek waar mensenrechten niet langer golden. God is dood, zie hier de duivel aan het werk.

In Den Haag heeft de politie het waterkanon ingezet tegen demonstranten van Extinction Rebellion, die vanmiddag ondanks een verbod de snelweg A12 blokkeerden. De gemeente had aan het einde van de middag al aangekondigd dat de politie zou ingrijpen als de klimaatactivisten om 17.00 uur niet weg zouden zijn.

NOS

De vuist die op de foto te zien is, werd gemaakt door George Noordanus Sr. Hij stond in de jaren 50 al met Ban de Bom-borden op straat. Wat een wereldkerel was dat zeg. Tig jaar ouder dan ik was maar 100% zielsverwant. En bruisend van de creativiteit, levenslust en strijdlustig als de neten.

De vuist heeft een ere plek in onze boekenkast. Want we laten het laffe hoofd nimmer hangen maar heffen de gebalde vuist de lucht in.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.