Shout out naar het Podcastnetwerk

Namens mijn podcast VERVORMER ben ik nu alweer een paar vriend van het Podcastnetwerk. In 2018 werd het een stichting. Waarmee een solide basis voor het voortbestaan werd gelegd.

Ik citeer uit het eerste jaarverslag (2018):

Maar alles van waarde is weerloos. En daarom is er het Podcastnetwerk om deze waarde te verdedigen. Door het samenbrengen van makers en luisteraars creëert het netwerk een community die zichzelf versterkt en bestendigt. We helpen elkaar met concrete en abstracte vragen en scheppen een voedingsbodem voor nieuwe en uitdagende ideeën – ook al passen ze niet in de mainstream. De podcastcultuur die zich kenmerkt door zijn unieke band tussen maker en luisteraar – zonder tussenkomst van distributeur, productiemaatschappij of zender – wordt gekoesterd en gevierd door de leden van het Podcastnetwerk. Met als kers op de taart een jaarlijks Podcastfestival.

Naast De Podcastclub en het Podcastfestival geeft men ook cursussen onder de noemer Podcastakademie. Die laatstgenoemde service werd onlangs vernieuwd. Ik kreeg er toevallig vandaag een mailtje over:

Vanaf nu zullen er gedurende het hele jaar online cursussen worden aangeboden, gegeven door gevestigde makers. We starten na de meivakantie met een basiscursus waarin je de beginselen van podcasting kunt leren, later in het jaar zullen we naast deze ook meer verdiepende cursussen aanbieden met onderwerpen als mastering, interviewen en conceptontwikkeling. Ook wordt in samenwerking met andere partijen workshops aangeboden voor een specifieke doelgroepen.

Maar de ware kracht van het Podcastnetwerk zit ‘m wat mij betreft in het tweede deel van de naam. Het is immers een netwerk. De communicatie daarvan verloopt via de cloud-gebaseerde werkruimte Slack. Hier wisselen podcastmakers kennis en tips uit en worden nieuwe ontwikkelingen onder de aandacht gebracht. En recentelijk werd het kanaal #werk_aanbod toegevoegd om zo klussen waar men geen tijd voor heeft of de expertise voor mist door te spelen naar een collega.

Het Podcastnetwerk is geen netwerkorganisatie maar het gaat er steeds meer op lijken. En dat juich ik alleen maar toe. Want ja, alles van waarde is weerloos, maar samen staan we sterk.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.