Tina Turner in 2009 tijdens haar 50th Anniversary Tour

De andere muzikale kant van Tina Turner

In verband met het overlijden van Tina Turner (echte naam: Anna Mae Bullock) gisteren, wil ik iets vertellen over twee tracks waar je zelden iets over leest. Natuurlijk, Tina was de Queen of Rock ‘n’ Roll, daar zal ik de naad niet van losmaken. Een voorbeeld voor iedereen die na haar kwam. Ook de heren! Maar er was ook een andere kant.

Joni

Op Herbie Hancock’s eerbetoon aan Joni Mitchell – River: The Joni Letters – doet Tina een geweldige uitvoering van Edith and the Kingpin. Het is een song van mijn favoriete Mitchell album: The Hissing of Summer Lawns.

Zappa

En haar geweldige bijdrage aan het geweldige nummer Montana van Zappa moet we zeker ook niet vergeten. Te vinden op Over-Nite Sensation uit 1973. Dat nummer is zo allejezus complex, maar Tina en haar Ikettes maken er een soepel klinkend pareltje van.

En nog even wat over die titel: ‘andere muzikale kant’. Het is natuurlijk allemaal simpelweg muziek. Het ene wat simplistischer dan het andere. So what? Het ene swingt, het andere is hoeking. Nou en? Al dat geneuzel over genres en stijlen, ze werden uitgevonden door marketeers om kapitalistische redenen. Maar de muziek wordt er niet anders van.


Reacties

2 reacties op “De andere muzikale kant van Tina Turner”

  1. P. Sluis avatar
    P. Sluis

    Goed gevonden!!
    Zappa….. Tussen de toch st. of 1000 platen die ik aan het verkopen ben geen 1 van ‘m…. Dit best interessant….

  2. Nou…..aanschaffen die Zappa muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.