(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Geld verdienen dankzij Vriend van de Show

Wat ooit begon als een nieuwe manier voor het distribueren van audio, met name omarmd door amateurs in de beginjaren 2000, is inmiddels uitgegroeid tot een solide business. Menig podcastmaker verdient er vandaag de dag een goede boterham aan.

Het klustertje aan mogelijkheden van het geld verdienen werd onlangs door zowel Apple als Spotify uitgebreid middels de toevoeging van premium-abonnementen om afleveringen achter een slotje tegen betaling te plaatsen. Wie mijn artikelen over deze nieuwe constructies nog niet gelezen heeft, je vindt ze hier:

https://podpraat.nl/item/spotify-versus-apple-premium-podcasts/
https://podpraat.nl/item/apple-podcasts-abonnementen/

Maar inplaats van de touwtjes te overhandigen aan Apple en Spotify kun je het ook anders doen: richt je eigen vriendenclub op. Ter ondersteuning van die vriendenclub zijn er diverse webservices zoals Patreon, Petje.af en Vriend van de Show. Over die laatste wil ik het in dit artikel gaan hebben.

Vrienden zorgen voor ondersteuning

Wie een podcast maakt komt er al snel achter dat zoiets niet een eitje is. Wil je een podcast tot een succes maken dan zul je het bedrijfsmatig moeten aanpakken. Succes is natuurlijk niet gegarandeerd maar als je de weg er naartoe bedrijfsmatig aanpakt dan is de kans op succes wel groter.

Een podcast die met regelmaat gepubliceerd wordt, voorzien is van een duidelijke toon en een goede focus heeft qua thematiek, maakt kans op een luisterpubliek dat zich ermee verbonden voelt. Een deel daarvan zal zich zelfs zo verbonden voelen met de maker(s) dat de wil er is om deze financieel te ondersteunen zodat de toekomst van de podcast gewaarborgd blijft.

Vriend van de Show

Naast het Nederlandse Petje.af is er een soortgelijke dienst die Vriend van de Show heet. Een bijzonder slim gekozen naam. In tegenstelling tot Petje.af focussen zij zich slechts op podcasts.

Een paar weken terug belde ik met met Jurre Haak, de uitgever van Vriend van de Show.

Zij noemen zich ’thuisbasis voor de leukste postcast’. De pagina die elke podcast krijgt ziet er ook zo uit, als een fraaie thuisbasis. De laatste afleveringen zijn direct aanklikbaar om af te spelen en de makers van de show kunnen persoonlijke berichten, foto’s en video’s aan de stream toevoegen als zij dat wensen. Dat kunnen overigens ook exclusieve afleveringen zijn waar men alleen naar kan luisteren als men daadwerkelijk vriend van de show is. Wie dat niet is kan alleen de niet-afgeschermde afleveringen afspelen en z’n eigen gaan afvragen of dattie vriend worden wil. Kortom: een prima thuisbasis dus!

Men biedt echter geen mogelijkheid tot domeinmapping, je zult dus een redirect moeten instellen als je een eigen domein gebruikt voor jouw podcast.

De kracht van Vriend van de Show is dat het netwerk rechtstreeks te benaderen is via email. Deze vrienden zijn dus echt jouw vrienden. Dit is bij Apple en Spotify niet het geval. De premium-services van deze diensten zorgen voor nieuwe klanten van Apple en Spotify, maar voor jou als maker is het een anonieme groep. Een enorm verschil dus ten opzichte van Vriend van de Show en Petje.af.

De afgeschermde afleveringen worden samengevoegd met de afleveringen uit de RSS-feed van de podcast en samen vormen ze een unieke private RSS-feed voor elke Vriend van de Show. Deze private feed kun je in elke volwaardige podcast-app invoeren. Dit geldt overigens niet voor Spotify aangezien deze geen mogelijkheid biedt voor het toevoegen van een RSS-feed laat staan een private feed.

De kracht van private feeds heb ik al eens eerder beschreven:

https://podpraat.nl/item/podpraat-196/

Van elke donatie houdt Vriend van de Show 12% in. Daarnaast worden er transactiekosten (€0,26 per transactie) op de donatie ingehouden door Stripe. En over alle donaties wordt 9% BTW betaalt. De meeste podcasters (volgens Jurre: 95%) maken gebruik van het standaardbedrag van 2,50 per maand. Je zult dus behoorlijk wat vrienden moeten hebben wil je daar een redelijk salaris mee kunnen verdienen.

Sommige makers verdienen een paar honderd euro per maand, maar we zien dat een substantieel aantal podcasts met een trouwe fanbase, en zonder bekende Nederlanders, 5.000 tot 10.000 euro, per maand ophalen,’ vertelt Tim de Gier van Vriend van de Show. Hij vertelt zelfs dat er één uitschieter is: een Nederlandse podcast die 35.000 euro per maand aan donaties ontvangt. Hét  bewijs dat de betalingsbereidheid bij het publiek bestaat.

bron

Maar hoe zit het met die 12% dan? Dag en Nacht, het bedrijf achter Vriend van de Show, vraagt die 12% omdat:

We gebruiken dit geld om het platform te onderhouden en verder te ontwikkelen. Kijk hier welke functies we nu aan werken. Het percentage wat we inhouden is vergelijkbaar met Patreon of Petje.af. De komende jaren wordt de volledige opbrengst voor Vriend van de Show in het platform gestoken. Hierdoor kunnen we nieuwe features ontwikkelen.

bron

Vandaag las ik dat Eeuw van de Amateur op dit moment zo’n 400 vrienden heeft.

Jurre gaf aan dat wanneer je 1000 donateurs hebt er natuurlijk gekeken wordt naar een beter passend percentage. Anders zouden de kosten wel bizar hoog oplopen. En zouden postcastmakers gaan overstappen op bijvoorbeeld een eigen systeem. Wie handig is met WordPress kan natuurlijk zoiets zelf ook bouwen.

De kracht van Vriend van de Show zit hem in de mooie oplossing die men online biedt om te luisteren. En wie al vriend van een bepaalde show is, kan dat eenvoudig ook van een andere show worden. Het netwerk biedt dus ook enige aanvullende waarde wellicht.

En wat ik ook krachtig vind is het toepassen van het donatiemodel. De podcast als dienst zonder tegenprestatie. Zou er wel een verplichting zijn tot het leveren van een tegenprestatie dan wordt de podcast al snel meer dan een podcast alleen. Voor je het weet zit je dan als maker allerlei kadootjes te verzinnen voor je donateurs. Het is beter dat de podcastmaker zich zoveel mogelijk focust op het maken van podcasts.

Al met al vind ik het een fraai systeem. Voor meer informatie zie vriendvandeshow.nl/jouw-podcast

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.