Kamagurka en de grens van de ernst

Afgelopen weken werkte ik elke avond door aan de podcast De zwembadclub maar op zondagavond maakte ik een uitzondering voor het tv-programma Zomergasten. Zondag jongstleden was Kamagurka aan de beurt. Echte naam: Luc Zeebroek. Oostends stroomde door de aether. Ik herkende me in die knaap. Z’n werkelan, knetter hard werken. Luc bestempelde het als een soort van gekte, de wil om altijd maar te willen tekenen, de hele dag door. Heb ik ook. Altijd zit ik met een laptop binnen handbereik wat te pielen met muziek en geluid. Eigenlijk is het geen werk, geen hobby ook. Het is gewoon wat je bezig houdt. Wat bezit van je heeft genomen. Zeg ik dan.

Ik wist van zijn verleden bij Charlie Hebdo. Een wonderlijk verhaal. Ooit als puber was ‘ie tijdens een schoolreis in Parijs er tussenuit gepiept om de redactie van Hara-Kiri (lees: absurdistische voorloper van Charlie Hebdo) te bezoeken. Zonder kaart of adres vond hij de redactie. Hij herkende het beeld van de straten van de prenten uit Hara-Kiri. Aldaar verzocht men hem een tekening te maken. De volgende dag kwam ‘ie vol trots zijn tekening laten zien die hij die nacht gemaakt had. Maar het kon nog veel absurder, zo werd hem verteld. Luc nam die kritiek ter harte.

Op het eind van Zomergasten werd een fragment uit een documentaire over de aangeslagen door Al Qaida op Charlie Hebdo vertoond. Omdat het daar simpelweg over moest gaan, natuurlijk. Na dat fragment kwam Luc met de beste zin van de avond op de proppen: er zit een grens aan de ernst.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

6 reacties

  1. Sommige dingen moeten zo zijn… als je ergens gek van bent. Herkenbaar dus. Heb zelf ook een reeks van verhalen over onmogelijke of bizarre ontmoetingen die desondanks gewoon plaatsvonden en levensveranderend waren. Iets met het universum dat zorgt dat dit gebeurt.

    Heb ook nog naar de docu op NPO2 over Robert Crumb gekeken. Had er wel eens fragmenten van gezien, maar dit was echt enorm inzichtgevend over waar al die inspiratie en gekkigheid vandaan is.

    Goede keus van Crumb om weg te gaan uit Amerika. Over zijn leven in Frankrijk vind je diverse filmpjes en interviews op YouTube, zoals deze: https://www.youtube.com/watch?v=LTYiSIYl6dI

    Groet, Huub

  2. Een grens aan de ernst. Veel is me bijgebleven van deze Zomergast. Ook die opmerking. Dank je voor de kloeke samenvatting en voor het benoemen dat er iets bestaat tussen werk en hobby. Dat wat bezit van je heeft genomen. Raak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.